În perioada 17 – 19 iunie 2014, la Bernburg – Strenzfeld, Germania, s-a desfăşurat a 12-a ediţie a campionatului de roboţi pentru agricultură “Field Robot Event”.
La concurs au participat 23 de echipe din 10 ţări, şi anume: Danemarca, Germania, Finlanda, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, România, Slovenia, Republica Ceha şi Turcia. Echipa “Banat” a reprezentat din nou România la această ediţie, clasându-se pe locul 10. În acest an echipa “Banat” a participat pentru prima dată şi la proba “Free Style” unde a ocupat în final locul 8.
Concursul s-a desfăşurat în cadrul celei mai mari expoziţii de agricultură în aer liber din Europa, DLG-Feldtage. Task-urile principale pe care robotul trebuia să le realizeze în concursul din Germania sunt: detectarea drumului pe care acesta trebuie să îl urmeze în interiorul rândurilor de porumb, determinarea capetelor acestora, întoarcerea pe rândul următor sau pe rândul “n” prescris în harta memorată de către robot dar şi detectarea drumurilor înfundate şi întoarcerea acestuia la capătul rândului şi trecerea pe rândul următor, urmând traseul bine precizat. Pe lângă elementele de bază prezentare anterior robotul trebuia să găsească pe rând şi plantele deteriorate sau buruienile, acest lucru realizându-se cu ajutorul unei camere video, sesizarea făcându-se după culoare. Aceste plante trebuie semnalizate fie prin semnale sonore fie prin semnale vizuale şi memorată locaţia respectivă în harta robotului mapată pe memoria lui internă.
Echipa care a participat la campionatul din Germania a fost formată din studenţii: Almasan Cătălin - Facultatea de Agricultură – USAMVB Timişoara, Fitz Cristian - Leonard – Facultatea de Mecanică – UP Timişoara, Toth Eniko, Negirla Paul, Pisoiu Cătălin – Adrian, Balint Cristian şi Incicau Petre – Facultatea de Automatizări şi Calculatoare – UP Timişoara. Coordonatori: Prof. Dr. ing. Tucu Dumitru şi S.l. dr. ing. Nanu Sorin de la UP Timişoara, Ing. Căiuş Simandan şi Conf. Dr. ing. Bungescu Sorin – USAMVB Timişoara. „Ca director de proiect vreau să felicit pe studenţii care au făcut parte în acest an din Echipa “Banat “pentru că au făcut efortul să pregătească robotul pentru concurs cât mai bine, să participe la concurs, să se lupte cu echipe de tradiţie din Germania, Olanda, Finlanda şi Republica Ceha şi pentru performanţa de a se clasa în prima parte a clasamentului. Seriozitatea, competentă, ambiţia şi bagajul bogat de cunoştinţe în domeniu au carterizat Echipa “Banat” în acest an”, a spus Sorin Bungescu.
De asemenea, acesta a felicitat-o pe fosta coechipiera Mihaela Tilneac, care anul acesta a participat separat, cu robotul Gardenerrob, România fiind prezentă la această ediţie cu două echipe.
Este al treilea an consecutiv când Echipa BANAT participă la acest concurs internaţional de anvergură în domeniul Roboţilor pentru agricultură, lucru apreciat de către organizatori şi juriu. Echipa BANAT merge mai departe şi se gândeşte să realizeze pentru anul viitor un alt robot mult mai performant cu care să concureze.
Echipa a mulţumit firmelor care i-a sprijinit pentru a putea participa la acest concurs şi anume: Fundaţia Claas, Claas România, GEA Fărm Technologies România, IPSO România, DLG InterMarketing, Vest Tract, dar şi partenerilor media oficiali: Revista Fermă, Asociaţia Presei Agricole din România, Agroinfo.ro, Utilaje Agricole, Radio România Timişoara şi TVR Timişoara.