Declaraţia a fost făcută la cea de-a cincea ediţie a Conferinţei anuale a fermierilor organizată de Agricover Credit IFN, cu tema „Tendinţe şi inovaţie în agricultură”, pe 2 februarie la sala NATO a Hotelului Piatra Mare din Poiana Braşov.
„După 2016, care a fost un an bun din punct de vedere al producţiilor este momentul să reluaţi investiţiile în agricultura modernă. 2017 este un an potrivit pentru investiţii. În echipamente şi implementuri estimez o piaţă de 2 miliarde lei pe an, în achiziţia de teren arabil, o piaţă estimată la 1,5 miliarde lei pe an, iar în sisteme de irigaţii, piaţa estimată este la 200 milioane lei pe an. Investiţiile private în sisteme de irigaţii au crescut de la 40 milioane de lei în 2011, la peste 200 milioane lei în 2016, iar piaţa potenţială pentru investiţiile în irigaţii se aşteaptă cel puţin să se dubleze, la 400 milioane lei”, a declarat Robert Rekkers. Conform estimărilor Agricover, costurile unui sistem de irigare eficient se ridică la cel puţin 1.000 euro/ha.
Lucrurile nu stau însă la fel de bine pentru costul finanţării, „2017 fiind ultimul an cu dobânzi mici”, spune Robert Rekkers. Cauza acestei evoluţii este tendinţa, deja observată, de creştere a ROBOR 6M de la minimumul de 0,9% în septembrie 2016 la 1,11% în decembrie 2016 şi se previzionează 2% pentru decembrie 2017, 3% în decembrie 2018 şi 4% în decembrie 2019.
În ciuda acestui fapt, se aşteaptă o creştere a apetitului fermierilor pentru investiţii având fonduri mai mari puse la dispoziţie de către sistemul financiar. Cea mai mare parte vine din partea băncilor, care alocă 14 miliarde de de lei pentru investiţiile în agricultură, cu numai 4% peste nivelul de anul trecut, conform analizei realizate de Agricover Credit IFN. Robert Rekkers a declarat că „anul acesta, avem pentru fermieri un miliard de lei disponibili pentru finanţare. IFN-urile înţeleg mai bine nevoile fermierilor, sunt mai operative, rapide şi specializate. MADR bugetează mai mult, dar în continuare avem plăţi întârziate şi controale frecvente. Băncile, în ciuda declaraţiilor, nu cresc semnificativ importanţa agriculturii, respectiv expunerea pe fermier, cu excepţia APIA şi a proiectelor finanţate prin fonduri europene, fonduri structurale”.
La Întâlnirea anuală a fermierilor de elită marca Agricover au participat peste 700 de fermieri, care au fost puşi faţă în faţă cu specialişti ai Agricover, KWS Seminţe, Bayer, Belchim, Syngenta, Adama, Timac Agro, Dow AgroSciences, Arysta Lifescience, Intermag. Printre subiectele luate în discuţie se numără soluţii inovatoare în agribusiness, dezvoltarea IMM -urilor prin servicii profesionale de consultanţă în afaceri şi potenţialul oleaginoaselor în agricultura din România. Fermierii au primit informaţii cu privire la noutăţile apărute în portofoliile companiilor partenere. KWS Seminţe a prezentat soluţiile pe care le are la schimbările climatice, Mihai Gheorghe, director de vânzări la Bayer, a vorbit despre importanţa erbicidării la cultura de porumb, Belchim a pezentat ultima noutate din potofoliu – erbicidul Fornet Extra 6 OD, Syngenta a explicat model său de performanţă şi stabilitate, Adama a vorbit despre simplitatea profitabilă a soluţiilor sale, Timac Agro a scos în evidenţă importanţa unei nutriţii potrivite a plantelor, care face trecerea de la simpla fertilizare la obţinerea optimului economic. Dow AgroSciences a explicat soluţiile sale privind erbicidarea cerealelor păioase, Arysta Lifescience a anlizat evoluţia prin bio-soluţii, iar Intermag a prezentat îngrăşămintele sale pentru o agricultură modernă.
Despre fiecare dintre aceste subiecte vom scrie pe larg în ediţiile viitoare ale Revistei Ferma şi pe agroinfo.ro.