Intervalul 02 – 08 octombrie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 5...18°C, în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 10...22°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 2...13°C în majoritatea regiunilor agricole, mai coborâte în depresiuni, -3...1°C unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 9...20°C, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a teritoriului. De asemenea, în nordul şi centrul ţării, cantităţile de apă vor depăşi izolat 15-20 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în Oltenia, Banat, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, vestul Munteniei, local în nordul şi sudul Transilvaniei, sud-estul Dobrogei. În cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Munteniei, local în sudul Transilvaniei şi vestul Crişanei, se vor menţine deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi local
puternică şi extremă).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţionate, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol şi pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică. La speciile prăşitoare şi pomi-viticole, fazele de coacere şi maturare
vor decurge în condiţii relativ bune.
La hibrizii tardivi de porumb se vor continua maturitatea deplină (70-100%) şi recoltarea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Cultura de sfeclă de zahăr se va afla la acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltare, iar la cartof va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.
Pomii fructiferi şi viţa de vie vor înregistra predominant fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea şi îngălbenirea/căderea frunzelor.
Speciile de toamnă (rapiţă şi orz) vor parcurge fazele de germinare-răsărire (30-100%) şi înfrunzire (2-4 frunze), în majoritatea regiunilor agricole.
La grâul de toamnă semănat pe suprafeţe restrânse se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire.
În general, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea şi chiar finalizarea lucrărilor de eliberare de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
• Urgentarea pregătirii patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole. sursa: ANM