FONDURI EUROPENE PENTRU FERMIERI! Dacă Europa face o regulă pentru încasarea banilor europeni, autoritățile din România mai adaugă condiții peste condiții în așa fel încât birocrația la accesarea banilor europeni să fie excesivă, iar agricultorul să se lase păgubaș. Un europarlamentar atrage atenția că pline de exces de zel, autoritățile care gestionează bani europeni consideră abatere și un demers legal și corect.
Europarlamentarul Daniel Buda a anunțat pe pagina sa de Facebook că a avut o intervenție la Strasbourg, după prezentarea Raportului pe 2016 al Curții Europene de Conturi. Politicianul a spus, în intervenție, că nu este firesc ca autoritățile din România care gestionează bani europeni să adauge condiții la regulile pe care le face UE și că, de multe ori, apar aberații la accesarea banilor europeni. Concret, ceea ce la noi este incriminat, în alte state UE este considerat un demers legal și corect. În plus, agențiile de plăți din România se grăbesc să suspende plățile către beneficiari pentru orice mică greșeală.
Curtea de Conturi este una dintre cele mai importante instituții la nivel european, îndeplinind rolul de gardian al finanțelor Uniunii Europene. Câteva observații se cuvin însă a fi făcute. Apreciez ca atât Curtea de Conturi cât și celelalte instituții europene, dar mai ales autoritățile naționale din statele membre trebuie să fie preocupate de implementarea unor proceduri unice și simplificate la nivelul Uniunii Europene cu privire la cheltuirea banului public.
Definirea erorilor este extrem de importantă. Nu orice eroare trebuie să atragă suspendarea plaților pentru beneficiari după cum prevenirea apariției acestora presupune consolidarea rolului de îndrumare și coordonare a Curții înaintea celui de control.
Abordarea unitară a legislației la nivelul Uniunii este absolut necesară astfel încât fie la București, fie la Praga sau la Roma să existe aceeași interpretare asupra unei norme juridice.
Este inadmisibil să avem o anumită conduită care să fie incriminată ca abatere în România, dar în același timp să reprezinte un demers corect și legal în alte state.
Autorităților de audit si de reglementare de la nivel național trebuie să li se interzică în mod expres adăugarea de condiționalități dincolo de normele europene care generează întotdeauna o birocrație excesivă cu efecte devastatoare pentru toți actorii implicați.
Schimbarea procedurilor pe durata derulării procesului de implementare a unui proiect european este un alt factor limitativ pentru beneficiari fondurilor UE.
Am convingerea că o bună cooperare între autoritățile europene și cele naționale poate duce la fluidizarea procesului de absorbție a fondurilor europene, a spus europarlamentarul, în intervenția sa.