La începutul acestei luni, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a marcat împlinirea a 110 ani de funcționare neîntreruptă a Parcului de Vânătoare Șarlota, din cadrul Direcției Silvice Timiș, aflăm dintr-un comunicat de presă al acestei autorităţi.
Ținut binecuvântat de Dumnezeu, cu bogăția şi diversitatea faunei de interes cinegetic, Banatul reprezintă una dintre zonele cu vechi tradiții în practicarea vânătorii și a culturii vânatului.
Astfel, încă din anul 1890, stăpânitorul pământurilor din Charlottenburg, contele Siegfried von Wimpffen, construiește aici o Casă de vânătoare. Apoi, 12 ani mai târziu, în 1902, începe împrejmuirea și amenajarea pădurii ca Parc de vânătoare, pe o suprafață inițială de 18 hectare, dar care va ajunge în final, la 1.195 hectare. Acest parc a fost colonizat cu exemplare de cerb lopătar aduse din Serbia, iar mai apoi și din Boemia, Germania și Austria.
După primul război mondial, Pădurea și Parcul de Vânătoare Șarlota au trecut sub administrarea statului, prin structurile sale succesive de administrație silvică.
Colonizarea cerbului lopătar
Din acel moment și până astăzi, prin grija generațiilor de silvicultori, s-a păstrat preocuparea pentru amenajarea și gospodărirea acestei zone ca „parc de importanţă cinegetică deosebită pentru protecţia cerbului lopătar”.
Potrivit sursei citate, în urma bunelor rezultate și a experienței dobândite de-a lungul timpului în gospodărirea cinegetică a efectivelor de cerb lopătar, Parcul de Vânătoare de la Șarlota a constituit principala sursă pentru colonizarea cerbului lopătar pe alte terenuri de vânătoare din toată țara, constituindu-se 48 de populații în aproape toate județe ţării. Din cele aproximativ 1.000 de exemplare colonizate, s-a reușit menținerea în prezent a 28 de nuclee populaționale.
Totodată, de-a lungul timpului, cerbul lopătar crescut la Șarlota a fost colonizat și în Germania, Austria, Bulgaria și nu numai.
11 ţarcuri de vânătoare pentru mistreţi, cerbi şi muflon
Consecventă în demersul său de asigurare a unui management durabil al
evectivelor de vânat din cuprinsul fondurilor cinegetice încredințate spre gestionare, Romsilva administrează în prezent, după modelul de la Șarlota, un număr de 11 țarcuri de vânătoare, înființate pentru cultura unor specii precum: cerbul lopătar, mistrețul, cerbul comun și muflonul.
Muzeul Cinegetic Charlottenburg
Pentru marcarea corespunzătoare a momentului aniversar, Romsilva a inaugurat la 2 decembrie 2014, Muzeul Cinegetic Charlottenburg, menit să constituie sursă de informare pentru publicul larg referitor la vânatul și vânătoarea din Banat.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva beneficiază, în acest sens, de experiența dobândită prin administrarea, din anul 2004, a unui așezământ similar, dar de mai mare anvergură, Muzeul Cinegetic al Carpaților Posada.