Institutul Francez de Statistică Agreste se alătură prognozelor negative ale multor analişti şi estimează o recoltă de grâu moale foarte slabă. Experţii estimează 29,1 milioane de tone de grâu moale, ceea ce înseamnă un minus de 29 la sută faţă de anul trecut şi de 21 de procente faţă de media anilor 2011-2015.
Producţia se va situa în jurul a 55,7 dt/ha (minus 30 la sută faţă de anul trecut; minus 24 la sută faţă de media ultimilor cinci ani). Astfel, recolta de grâu din Franţa va fi cea mai slabă din 1986 încoace. În anumite regiuni cum ar fi Île-de-France, producţia ar urma să fie chiar şi cu 40 la sută mai redusă faţă de anul trecut.
Recolta de grâu dur ar urma să scadă cu 20 la sută
Şi în ceea ce priveşte grâul dur, suprafaţa mai mare cultivată cu acest tip de grâu nu reuşeşte să contrabalanseze producţia scăzută. Recolta de grâu dur ar urma să scadă cu 20 la sută, ajungând la 1,4 milioane de tone, iar producţia medie va fi de 40 dt/ha şi astfel cu 29 la sută mai mică faţă de anul trecut, respectiv cu 24 la sută mai mică faţă de media ultimilor cinci ani.
În centrul Franţei, recolta ar urma să scadă chiar şi cu 67 la sută faţă de recolta medie din ultimii cinci ani. Conform Agreste, şi recolta de orz va fi mai slabă, ajungând la 10,2 milioane de tone, iar producţia va fi de 55 dt/ha.
Producţia de porumb boabe va ajunge la 13,7 milioane de tone, situându-se aproximativ la nivelul anului precedent.
Şi rapiţa a fost slabă
Recolta franceză de rapiţă ar urma să fie cu 15 la sută mai slabă faţă de anul trecut, ajungând la 4,5 milioane de tone. Umiditatea a dus la apariţia bolilor şi a fungilor, dar şi la înmulţirea insectelor care au atacat culturile. În plus, absenţa luminii a făcut ca producţia să scadă, fiind estimată o producţie de 30 dt/ha, cu 15 procente mai mică faţă de anul trecut. Zonele cele mai afectate se află la nordul Senei şi în regiunea Grand Est.
Ploile abundente şi absenţa soarelui din luna iunie au dus, în general, la recolte mai slabe în acest an, concluzionează Agreste. În plus, aceste condiţii climatice au contribuit la apariţia dăunătorilor şi a bolilor. Şi specialiştii Agreste cred că pierderile cele mai mari se vor înregistra în nord-estul Franţei şi în zona din jurul Parisului. (sursa: agrarticker.de)