În plină campanie de recoltare a cerealelor păioase, producătorii agricoli au încheiat dosarul orzului. Potrivit situaţiei MADR, în România, în toamna anului 2015 au fost însămânţate cu orz aproape 300.000 hectare, mai precis - 292.146, suprafaţă ceva mai redusă comparativ cu anul anterior.
Fermierii au avut grijă să pună la adăpost rodul muncii lor, produs cu atâtea sacrificii, stres şi nopţi nedormite. Au pregătit din timp şi au reglat maşinile de cules, pentru a reduce pe cât posibil pierderile la… bob, au armonizat flotila de transport cu fluxul de recoltare, depozitând în spaţii corespunzătoare producţia acestui sezon agricol.
În lipsa banilor, majoritatea micilor producători agricoli a ales să aplice tehnologiile… “convenţionale”, de minimă rezistenţă, pentru că subvenţiile au întârziat nepermis de mult. Tehnologiile de cultivare au fost puse în operă cu maximă prudenţialitate. În unele zone, în care au căzut precipitaţii mai abundente şi presiunea bolilor a fost mai accentuată, se impuneau chiar şi trei tratamente fitosanitare. Ca atare, doar unii femieri şi-au permis să cheltuiască mai mult de 2.000 lei pe hectarul cultivat, cu speranţa obţinerii unei producţii bune şi a unui preţ mulţumitor.
Fermierii cu care am discutat s-au arătat mulţumiţi de faptul că au reuşit să aducă orzul la stadiul de recoltare în condiţii optime de cultură. Producţiile obţinute, chiar dacă nu s-a întocmit o situaţie centralizată la nivelul ţării, sunt mulţumitoare; se pare că mai mult de 3.424 kg/ha, cât s-a înregistrat în medie anul trecut la orz şi orzoaică. Potrivit unor surse, recolta de orz s-ar ridica între 4 şi 4,5 tone/ha.
Citeşte pe larg despre primele producţii de cereale din acest an, în revista Ferma 1-31 iulie 2016!