Statele membre UE nu au reuşit să ajungă, pe 6 iunie 2016, la o majoritate calificată privind prelungirea autorizaţiei glifosatului în UE. Actuala autorizaţie expiră la 1 iulie. Cu ce propunere a venit Comisia Europeană ca să nu lase fermierii în aer şi cum reacţionează producătorii de pesticide?
Deşi atât majoritatea statelor UE, cât şi Parlamentul European, s-au exprimat în favoarea reautorizării glifosatului (Parlamentul European a propus însă reînnoirea autorizaţiei pentru 7 ani, în loc de 15), până acum nu s-a ajuns la o decizie. În aceste condiţii, la 1 iunie 2016, Comisia Europeană a propus, ca soluţie de compromis, prelungirea cu 18 luni, până la finalul anului 2017, a actualei autorizaţii de utilizare a glifosatului, însă propunerea CE, discutată pe 6 iunie, nu a întrunit o majoritate calificată.
Orice decizie de a extinde actuala autorizaţie, în loc de a vota pentru reautorizarea glifosatului pentru încă 15 ani, reprezintă un precedent care nu face bine. Este clar că anumite State Membre nu îşi mai bazează decizia pe dovezi ştiinţifice, care ar trebui să stea la baza procesului de reautorizare, aşa cum a subliniat şi Comisarul European pentru Sănătate şi Alimentaţie, Vytenis Andriukaitus, au reacţionat membrii Grupului de Lucru pentru Glifosat (GTF - Glyphosate Task Force), care reuneşte producători importanţi de pesticide.
Aceştia critică politizarea procesului de reautorizare a glifosatului şi invocă atât evaluările ştiinţifice realizate de agenţii relevante din UE, care au concluzionat că glifosatul nu prezintă riscuri inacceptabile nici pentnru sănătatea oamenilor, nici pentru mediu, precum şi poziţia publicată în luna mai 2016 de către Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA), care are şi ultimul cuvânt privind autorizarea glifosatului, poziţie care susţine concluzia celorlalte studii, şi anume că este improbabil ca glifosatul să fie cancerigen.
Membrii GTF sunt ADAMA Agan Ltd., Agria S.A., Agro Trade GmbH, Albaugh UK Limited, Arysta Lifesciences SAS, Barclay Chemicals (Manufacturing) Ltd., Brokden SL, Bros Spolka Jawna B. P. Miranowscy, Cheminova A/S, Coromandel International Ltd, Dow AgroSciences LLC., EXCEL CROP CARE (Europe) NV, Helm AG, Industrias Afrasa S.A., Monsanto Europe S.A./N.V., Nufarm GmbH & Co KG, Rotam Agrochemical Europe Limited, Sapec Agro S.A., Sinon Corporation, Société Financière de Pontarlier, Syngenta Limited, United Phosphorus Ltd, Wynca UK Limited.
După eşecul din 6 iunie privind un acord, prelungirea autorizaţiei glifosatului va fi pusă în discuţie din nou în cadrul unei şedinţe a Comitetului de Apel, ce va avea loc pe 20 iunie 2016.