Adama
Vinasa Rompak

REAPARIŢIA TVA la CEREALE va duce inevitabil la reapariția PIEŢEI NEGRE

Publicat: 06 iulie 2016 - 15:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LAPAR susține că fermierii pe care îi reprezintă au cerut înlocuirea taxării inverse cu TVA 9 %. Am pus mâna pe telefon și am întrebat câțiva fermieri despre această măsură. Unii spun că ar fi bună, alții că dimpotrivă. Păreri împărțite. Am întrebat și economiști dar și oameni care se pricep la agribusiness.

Fostul CEO Agricover, Robert Arsene, susține că măsura va fi dăunătoare pe termen lung. „Această TVA va crea un dop pe export. Povara rambursărilor de TVA se va muta pe spinarea traderilor”. Tot rambursarea prin proceduri simplificate ar limpezi piața cerealelor fără a readuce în prim-plan intermediarii. Vorba lui Pierro Francisci, administrator Iragri, „nu măsurile paleative vindecă ci tratamentul luat după o atentă analiză. Cum să înegrim iar piața cerealelor doar pentru a avea încasări imediate? De ce să nu forțăm statul să plătească la timp TVA?! Adică la o lună. Așa cum știe să ia taxele la timp, uneori cu mult înainte ca firmele să încaseze, ar trebui să se achite și el de datorii la timp. Aceasta e măsura care trebuie luată, nu introducerea taxării la cereale”.

Cornel Stroescu, liderul APA Mehedinți și președinte al CAN mi-a răspuns că fermierii pe care îi reprezintă nu au fost consultați. A citit de acestă „aberație” în presă și este total împotriva acestei măsuri. „De obicei Laurențiu Baciu iese și susține tot felul de măsuri fără să întrebe pe nimeni. Dar măcar folosește numele lui. Acum însă a băgat fermierii din LAPAR în față fără să îi întrebe nimic în prealabil. Fără să convoace consiliul director, măcar. Poate că statul are nevoie de cash acum înainte de alegeri altfel nu văd această grabă să se strice o piață care s-a curățat de evazionițti. Întoarcerea la TVA pentru cereale va aduce înapoi samsarii și prețul de achiziție al cerealelor se vor micșora în timp. Iar producătorii mici vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit pentru că ei nu evidențiază TVA”. Ar fi mai bine, mai spune fermierul, să nu se mai ia TVA pe inputuri dacă se vrea rezolvarea situației dar statul are nevoie de bani și folosește fermierii ca și creditori.

Nelu Cioroianu nu aflase de această așa zisă scrisoare a fermierilor din LAPAR. Terminase de recoltat grâul și era în Maramureș în căutarea de liniște. Părerea lui a fost mai puțin vehementă, chiar a părut să încline că este o măsură bună. Apoi și-a adus aminte de ce se întâmpla în perioada TVA la cereale și este convins că vor apărea din nou șmecherii care vor profita iar statul va rămâne cu degetul în gură.

Traian Ghinoiu, fost lider APA Gorj, a spus că a discutat de această măsură, împreună cu Achim Irimescu și alți cinci fermieri, la recepția oferită de Ambasada SUA pe 4 iulie. El crede că este o măsură bună pentru fermierii din marile bazine agronomice deși în Gorj se recuperează destul de bine TVA (maxim la 90 de zile).

Președintele APPR, Arnaud Perrein spune că statul ar trebui să fie corect. Deși societatea pe care o administrează își plătește de peste două decenii toate dările la timp nu înțelege de ce este cuprinsă la contribuabilii cu risc mare. Apoi, spune fermierul, orice măsură care va limita abuzul statului e bună pentru fermieri. În schimb este de acord că evaziune fiscală a dispărut în urma taxării inverse la cereale. „Dar statul a așezat pe umerii noștrii o povară pe care nu o merităm. Ar fi normal și onest ca rambursarea de TVA să se încadreze în cele 30 de zile”, mai spune fermierul ialomițean.

Mulți fermieri sunt pe câmp. Nu au semnal și nu ne putem înțelege dar, cel puțin la prima vedere se poate constata că fermierii nu au fost consultați cu adevărat. Probabil că interese de altă natură decât grija pentru cash-flow-ul fermierilor a primat. De ce nu se iau astfel de hotărâri într-un cadru democratic existent în LAPAR? Mă întreb și eu așa, ca un Moromete de serviciu.

Vizualizat: 1698 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii