LAPAR susține că fermierii pe care îi reprezintă au cerut înlocuirea taxării inverse cu TVA 9 %. Am pus mâna pe telefon și am întrebat câțiva fermieri despre această măsură. Unii spun că ar fi bună, alții că dimpotrivă. Păreri împărțite. Am întrebat și economiști dar și oameni care se pricep la agribusiness.
Fostul CEO Agricover, Robert Arsene, susține că măsura va fi dăunătoare pe termen lung. „Această TVA va crea un dop pe export. Povara rambursărilor de TVA se va muta pe spinarea traderilor”. Tot rambursarea prin proceduri simplificate ar limpezi piața cerealelor fără a readuce în prim-plan intermediarii. Vorba lui Pierro Francisci, administrator Iragri, „nu măsurile paleative vindecă ci tratamentul luat după o atentă analiză. Cum să înegrim iar piața cerealelor doar pentru a avea încasări imediate? De ce să nu forțăm statul să plătească la timp TVA?! Adică la o lună. Așa cum știe să ia taxele la timp, uneori cu mult înainte ca firmele să încaseze, ar trebui să se achite și el de datorii la timp. Aceasta e măsura care trebuie luată, nu introducerea taxării la cereale”.
Cornel Stroescu, liderul APA Mehedinți și președinte al CAN mi-a răspuns că fermierii pe care îi reprezintă nu au fost consultați. A citit de acestă „aberație” în presă și este total împotriva acestei măsuri. „De obicei Laurențiu Baciu iese și susține tot felul de măsuri fără să întrebe pe nimeni. Dar măcar folosește numele lui. Acum însă a băgat fermierii din LAPAR în față fără să îi întrebe nimic în prealabil. Fără să convoace consiliul director, măcar. Poate că statul are nevoie de cash acum înainte de alegeri altfel nu văd această grabă să se strice o piață care s-a curățat de evazionițti. Întoarcerea la TVA pentru cereale va aduce înapoi samsarii și prețul de achiziție al cerealelor se vor micșora în timp. Iar producătorii mici vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit pentru că ei nu evidențiază TVA”. Ar fi mai bine, mai spune fermierul, să nu se mai ia TVA pe inputuri dacă se vrea rezolvarea situației dar statul are nevoie de bani și folosește fermierii ca și creditori.
Nelu Cioroianu nu aflase de această așa zisă scrisoare a fermierilor din LAPAR. Terminase de recoltat grâul și era în Maramureș în căutarea de liniște. Părerea lui a fost mai puțin vehementă, chiar a părut să încline că este o măsură bună. Apoi și-a adus aminte de ce se întâmpla în perioada TVA la cereale și este convins că vor apărea din nou șmecherii care vor profita iar statul va rămâne cu degetul în gură.
Traian Ghinoiu, fost lider APA Gorj, a spus că a discutat de această măsură, împreună cu Achim Irimescu și alți cinci fermieri, la recepția oferită de Ambasada SUA pe 4 iulie. El crede că este o măsură bună pentru fermierii din marile bazine agronomice deși în Gorj se recuperează destul de bine TVA (maxim la 90 de zile).
Președintele APPR, Arnaud Perrein spune că statul ar trebui să fie corect. Deși societatea pe care o administrează își plătește de peste două decenii toate dările la timp nu înțelege de ce este cuprinsă la contribuabilii cu risc mare. Apoi, spune fermierul, orice măsură care va limita abuzul statului e bună pentru fermieri. În schimb este de acord că evaziune fiscală a dispărut în urma taxării inverse la cereale. „Dar statul a așezat pe umerii noștrii o povară pe care nu o merităm. Ar fi normal și onest ca rambursarea de TVA să se încadreze în cele 30 de zile”, mai spune fermierul ialomițean.
Mulți fermieri sunt pe câmp. Nu au semnal și nu ne putem înțelege dar, cel puțin la prima vedere se poate constata că fermierii nu au fost consultați cu adevărat. Probabil că interese de altă natură decât grija pentru cash-flow-ul fermierilor a primat. De ce nu se iau astfel de hotărâri într-un cadru democratic existent în LAPAR? Mă întreb și eu așa, ca un Moromete de serviciu.