În zona de producţie agricolă Bădălan, din apropierea municipiului Galaţi, trenează de ceva timp un război al apei între SC Agrogal SA (societate cu capital privat) şi Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii „Prundu Grind” Galaţi.
Obiectul disputei este infrastructura reţelei de conducte subterane. Agrogal susţine că este proprietar pe conductele îngropate, în vreme ce OUAI Prundu Grind solicită predarea infrastructurii prin protocol, cu titlu gratuit, conform legii. Litigiul a secat toate soluţiile amiabile şi acum „curge” în instanţă.
OUAI Prundu Grind Galaţi s-a înfiinţat prin Ordinul MADR nr. 108 din 9.05.2006. Două luni mai târziu, Sucursala Teritorială Moldova de Sud a ANIF a transmis, în condiţiile legii, prin protocol şi fără plată, infrastructura amenajărilor interioare pentru irigaţii din domeniul privat al statului către această organizaţie nou-înfiinţată.
La data constituirii, organizaţia de udători avea o suprafaţă brută totală de 1.873 ha, din care 1.866 ha suprafaţa netă, situată în amenajarea pentru irigaţii Câmpia Covurlui, respectiv plotul SPP4, apa fiind asigurată din râul Prut prin SPA Prut. Terenul cu infrastructura de irigaţii a aparţinut fostului IAS Galaţi, care s-a transformat în SC Agrogal SA Galaţi, la început, unitate cu capital integral de stat, actualmente, cu capital privat.
Cui îi aparţine reţeaua de irigaţii
„Potrivit Legii 138/2004 republicată în 2009, infrastructura de irigaţii aparţine domeniului privat al statului. Modificarea adusă anul trecut prin OUG precizează la fel, că infrastructura aparţine domeniului privat al statului şi este de utilitate publică. În cazul nostru, aceasta aparţine Agenţiei Domeniilor Statului şi se află în folosinţa SC Agrogal SA, infrastructură care se află pe teritoriul OUAI Grindu Prut şi se poate transmite la cerere, fără plată, în proprietatea organizaţiei cu respectarea dispoziţiilor legii”, ne-a declarat Daniel Ciuhureanu, administrator al SC Brateşleg Grup SRL, cel care beneficiază de irigaţii în zonă.
(...)
„SC Agrogal SA consideră că în procesul privatizării, persoana fizică Giovanni Glandi, prin contractul de vânzare/cumpărare de acţiuni nr. 11 din 9 iunie 2004, a devenit proprietarul infrastructurii de irigaţii pe tot terenul proprietate privată a plotului din fostul IAS Galaţi! Aici este un lucru care mi se pare cel puţin ciudat: contractul de concesiune din 5 august 2004, prin care Agrogal a primit de la ADS suprafaţa de teren ce însumează 5.728,33 ha, are acelaşi număr - 11 - ca şi actul de vânzare/cumpărare încheiat în urmă cu două luni în acelaşi an 2004”, ne-a declarat Daniel Ciuhureanu.
Detalii privind acest subiect şi care sunt punctele de vedere ale ambelor părţi implicate puteţi citi în revista Recolte Bogate – octombrie 2014!