Rata tăierilor necontrolate de pădure este de două ori mai mare decât cea a regenerărilor naţionale şi plantărilor prin finanţările de la buget, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga.
“Rata tăierilor necontrolate de pădure este de două ori mai mare decât cea a regenerărilor naţionale sau a plantărilor prin finanţările de la buget, conform datelor pe care le avem. De aceea, noi, din această toamnă, vom începe un program masiv de împădurire. 40 de milioane de lei avem în fondurile de ameliorare, pe care îi vom folosi pentru împăduriri”, a spus Lucia Varga, într-o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia silviculturii din România.
O strategie pentru împădurirea terenurilor degradate
Ministrul delegat a precizat că Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură pe care îl conduce lucrează la o strategie pentru împădurirea terenurilor degradate. “Lucrăm la strategia pentru împădurirea terenurilor degradate, pentru împădurirea Luncii Dunării, crearea de perdele forestiere în Lunca Dunării, pentru refacerea coridoarelor forestiere de-a lungul cursurilor de apă şi pentru împădurirea versanţilor pentru reducerea riscului la inundaţii. În acest an, ne-am confruntat cu scurgeri de pe versanţi. Cauza acestor scurgeri rapide este şi lipsa pădurilor în acea zonă. Am făcut o inventariere. În săptămânile următoare, vă vom prezenta legislaţia şi zonele în care vom face aceste împăduriri. Avem fonduri în fondurile de ameliorare şi vom finaliza ghidurile, astfel încât primăriile, persoanele fizice, consiliile judeţene să poată beneficia de aceste finanţări”, a spus ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
De asemenea, Lucia Varga a declarat că noul Cod silvic şi alte cinci acte subsecvente ar putea fi aprobate în Guvern până la sfârşitul lunii august, acestea fiind deja pe circuitele de avizare. Sursa: Agerpres