Adama
Vinasa Rompak

Rapiţa - o cultură profitabilă

Publicat: 01 august 2011 - 13:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cultivatorii de rapiţă au înregistrat recolte bogate în acest an. Ei se declară mulţimiţi atât de producţii cât şi de preţul de valorificare a rapiţei.

Odată declarată încheiată campania de recoltare la rapiţă, în mai multe judeţe ale ţării, fermierii nu au întârziat cu valorificarea culturii şi au vândut-o la preţ bun, imediat după recoltare.

În Argeş, producţia medie a fost mai mică decât cea de anul trecut, dar producătorii au obţinut, totuşi, un profit mulţumitor. „Am cultivat 345 ha cu rapiţă anul acesta, cu soiuri Pioneer - PR45D04, PR45D06, PR46W31 şi hibrizi Monsanto - şi sunt mulţumit de recolte, având în vedere şi umiditatea excesivă din primăvară, care a afectat culturile”, ne-a spus Mihai Ion, preşedinte S.A. Ceresi Miroşi, judeţul Argeş.
Agricultorii au valorificat o parte din recoltă la preţul de 1,85 lei/kg, iar o parte o depozitează. Aceştia consideră profitabilă cultura de rapiţă, chiar dacă producţiile de anul acesta au fost inferioare celor de anul trecut. „Chiar şi la această producţie, de 1939 kg/ha, cu sole mai bune şi mai slabe, comparativ cu alte culturi, din punct de vedere al preţului şi al valorificării, rapiţa este o cultură profitabilă”, a adăugat Mihai Ion.

Bihorenii s-au bucurat de producţii mai bune decât cele de anul trecut. De pe o suprafaţă de 285 ha, societatea Agroind S.R.L. a strâns producţii superioare de rapiţă, având media de 3850 kg/ha. Imediat după recoltare societatea a vândut recolta la preţul de 1,90 lei/kg. „Considerăm cultura de rapiţă, de departe, cea mai profitabilă cultură”, a declarat Călin Mihoc, director Agroind Bihor.

Rapiţă_b

La Călăraşi, producţia de rapiţă a fost mai slabă decât cea de anul trecut. „La noi au fost probleme cu rapiţa anul acesta, timpul ne-a afectat puternic culturile şi am înregistrat producţii de circa 1800-2000 kg/ha. De pe o suprafaţă de 30 ha, proprii, şi 400 ha la nivelul întregului Consorţiu, am încheiat în mare parte recoltarea, cu aceste producţii”, a declarat Dumitru Rucăreanu, preşedintele S.C. Consorţiu Ceres Dor Mărunt S.R.L, Călăraşi.
Cu toate acestea, producătorii susţin că „este profitabilă cultura de rapiţă. Dacă prinzi un an bun, producţia  poate fi de 3-4 mii kg/ha, iar preţul este destul de bun, având în vedere că o putem vinde imediat după recoltare. Noi am vândut-o cu 400-440 euro/tonă”, a precizat Dumitru Rucăreanu.

Vizualizat: 4551 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii