PRODUCȚII RECORD. Rapița s-a dovedit o cultură profitabilă pentru fermierii români! Rapița este la modă, spune și ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Anul acesta sunt estimate producții foarte bune. Ce-i drept, agricultorii noștri au fost ajutați și de climă. Cei care vor să scoată profit din această cultură, e bine să urmeze pașii de mai jos!
Pregătirea terenului. Pentru cultura de rapiță 2016-2017, lucrările de pregătire a terenului încep imediat după recoltarea culturii premergătoare, deoarece conținutul de apă din sol asigură lucrări de calitate. Ca și culturi premergătoare celei de rapiță, orzul este asolamentul cel mai indicat, întrucât poate garanta cantitatea de azot și elementele minerale favorabile culturii. În ființarea unei culturi de rapiță după floarea soarelui, soia și fasole este de evitat din cauza bolilor comune ale acestor culturi. Rapița preferă terenurile cu pământ galben-moale, solurile nisipoase, bogate în humus, precum și terenurile grele, argiloase.
Alegerea hibrizilor și semănatul. După identificarea terenului optim pentru înființarea culturii, alegerea hibrizilor și a soiurilor de rapiță constituie un factor deosebit de important pentru eficiența producției. Sămânța trebuie să întrunească o serie de calități pentru o răsărire în câmp rapidă șI uniformă, precum și pentru obținerea unor plante viguroase și sănătoase, rezistente la cădere și la boli. Ca urmare, sămânța de rapiță pentru semănat trebuie să fie în primul rând certificată, cu o puritate de minim 98%, cu capacitate de germinație de cel puțin 85% și cu MMB cât mai mare.
În ceea ce privește semănatul, acesta se realizează, de regulă, la o distanță de 12,5-25-37 cm între rânduri și la o adâncime ce diferă în funcție de textura și umiditatea solului. Astfel, în solurile grele și umede se recomandă o adâncime de 2-3 cm, iar pentru cele uscate cu 1-2 cm în plus.
Condiții pentru o bună iernare. Intrarea în iarnă trebuie să găsească planta cu o rădăcină puternică și cu o rozetă din 6-8 frunze bine dezvoltate, stare biologică ce îi conferă rezistență la condițiile neprielnice din timpul iernii, mai ales la temperaturile scăzute. Pentru a îndeplini toate aceste condiții este necesar ca semănatul rapiței să se realizeze, în funcție de specificitatea zonei, în perioada august-septembrie.
Lucrări de întreținere a culturii. Lucrările solului după semănat au o importanță redusă și sunt cu caracter opțional. De aceea, după caz, se poate opta pentru tăvălugit, operațiune utilă pe terenurile rămase bulgăroase după pregătirea patului germinativ, cu sămânță neîncorporată, precum și pentru eliminarea excesului de umiditate, prin trasarea de brazde pentru scurgerea apei, pe suprafețele cu risc de băltiri.
Încă de la începutul înființării culturii, rapița concurează cu anumite buruieni pentru hrana și apa din sol. Preemergent se pot aplica erbicide pe bază de: clomazon, dimetaclor, metazaclor, S-Metolaclor iar postemergent erbicide având ca substanțe active: clopiralid, quizalofop-P-etil, picloram, cicloxidim, cletodim.
Pentru o creștere și o dezvoltare în condiții optime și pentru a înlătura la timp orice situație neprevăzută ce poate interveni pe parcursul perioadei de vegetație, cultura de rapiță trebuie să fie întreținută și supravegheată permanent.
Compania PRUTUL vine în întâmpinarea nevoilor producătorilor agricoli cu o gamă completă de hibrizi de rapiță, produse de uz fitosanitar care să mențină cultura liberă de buruieni, de agenți patogeni și dăunători, precum și cu o gamă largă de fertilizanți: îngrășăminte, biostimulatori și fertilizanți foliari, în funcție de cerințele solului cultivat și de stadiul evolutiv al plantei.
(Sursa: Revista Ferma)