CE SE DISCUTĂ LA NIVEL ÎNALT? Achim Irimescu a dezvăluit acum ce s-a discutat la Paris, pe 1 și 2 septembrie 2016, când s-au întâlnit miniștrii agriculturii din 20 de state membre în Uniunea Europeană. În condițiile în care Marea Britanie părăsește UE, ce se va întâmpla cu Politica Agricolă Comună? Unde se va îndrepta după 2020? Planul trebuie stabilit și iată ce propunere a avut ministrul agriculturii din Danemarca!
Despre Danemarca știm că este capabilă să inunde cu lapte Europa și că fermierii danezi cresc atât de mulți porci încât numărul acestora l-a depășit pe cel al oamenilor. Așa că nu e de mirare că o astfel de propunere vine tocmai de la ministrul agriculturii din această țară.
Încotro să îndreptăm Politica Agricolă Comună, în 2020, când expiră actuala PAC ? Ministrul danez a spus că ar fi bine să o orientăm total către piață. Iar eu și nu doar eu, și ministrul belgian, și ministrul francez și alți miniștrii s-au opus acestei orientări totale către piață care presupune o industrializare a agriculturii. Noi, în România, avem două tipuri de agricultură. O agricultură performantă, cu ferme care ajung și la zeci de mii de hectare, dar și o agricultură mică, medie care produce și care ține vie zona rurală, mai ales zona de deal și de munte. Nu ne putem permite să industrializăm agricultura peste tot.
Sigur, agricultura mare oferă principala sursă de hrană pentru cetățenii de la oraș. Dar să nu uităm rolul extrem de important al micilor producători și, în acest sens, eu efectiv am protest la o astfel de variantă. Mi se aduceau argumente că în Danemarca mai sunt câteva zeci de mii de producători și că restul se orientează către alte activități. Sigur, Danemarca are 5 milioane de locuitori și e pe un alt nivel tehnologic.
Din păcate, România nu-și poate permite ca de mâine să pensioneze, între ghilimele, toți producătorii mici și medii în zona de deal și de munte pentru că zonele respective s-ar depopula masiv. Exact aici e provocarea cea mai mare pentru un ministru al agriculturii din România. Și nu doar din România pentru că și alți miniștrii, repet, nu au agreat astfel de industrializare totală a agriculturii, a declarat Achim Irimescu, pentru Viața Satului, TVR 1.
În România, sunt peste 900.000 de fermieri care solicită subvenții europene. Mare parte din acești agricultori au exploatații agricole mici sau medii. Este o caracterstică a agriculturii românești. Dacă se marșează pe propunerea ministrului danez al agriculturii, orientarea către piață, cuplarea la piața mondială, este clar că aceste exploatații agricole nu au cum să supraviețuiască.
Întâlnirea miniștrilor agriculturii la Paris, la începutul acestei luni, a fost organizată la inițiativa ministrului francez al agriculturii, Stéphane Le Foll.