Adama
Agreena
AGRICOVER

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ PÂNĂ-N 4 DECEMBRIE 2020!

Publicat: 01 decembrie 2020 - 07:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului apropiat de normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...7°C în aproape toată ţara, apropiată de mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -2...9°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...4°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, asociată cu burniţă şi local cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în cea mai mare parte a țării. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Dobrogea, estul, local sudul, centrul și nordul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente, acestea fiind chiar stagnate temporar în estul Transilvaniei. La intrarea în iarnă, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta bună în majoritatea zonelor agricole, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-100%). Cerealierele de toamnă semănate în afara epocii optime se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv germinarerăsărire-frunza a treia (10-100%), plantele fiind insuficient călite şi sensibile la temperaturile scăzute de pe parcursul anotimpului de iarnă. În semănăturile efectuate tardiv  (după 1 noiembrie) va fi posibil ca, pe unele suprafeţe, seminţele să rămână negerminate, răsărirea să fie neuniformă, iar plantele firave.

Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată dezvoltarea aparatului foliar (9-12 frunze), la nivelul întregii ţări.

Speciile pomi-viticole aflate la îngălbenirea şi căderea frunzelor vor intra treptat în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toate plantaţiile.

Condiţiile agrometeorologice vor favoriza efectuarea lucrărilor agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi, etc), în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Recomandări de specialitate:

• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci pentru semănăturile din primăvară;
• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de potasiu şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;
• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole.

*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.

Vizualizat: 757 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

Experți din MADR au participat la târgul internațional „Potato Europe 2024” din Republica Franceză

13 septembrie 2024 - 13:17

În perioada 11-12 septembrie 2024, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Federația Națională a Cartofului din România a participat cu stand la Târgul Internațional „Potato Europe 2024”, organizat în localitatea Villers Saint Christophe din Republica Franceză.

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

APIA ASTĂZI: Subvenția APIA de 175 euro/ha garantată 5 ani!

13 septembrie 2024 - 13:00

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă prelungirea pȃnă la data de 04.10.2024, ora 14.30, a primei sesiuni de depunere a Cererilor de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07„Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027.

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

Oficial MADR! Cuantum avans subvenții APIA aprobat!

13 septembrie 2024 - 07:20

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va acorda şi în acest an, în cadrul Campaniei 2024, avansuri în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru plățile directe și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală și intervențiilor de mediu și climă, ca urmare a derogării Comisiei Europene.

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

11 septembrie 2024 - 07:10

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară de 250 euro/ha în cazul în care exploatează terenuri în zona în care trăiește protejată gâsca cu gât roșu. Termen APIA important pentru încasarea celor 250 euro/ha, cât este cuantumul acestei subvenții, e 15 septembrie 2024.

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

10 septembrie 2024 - 17:07

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a participat în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, desfășurată la Budapesta (Ungaria), eveniment organizat de Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii