Caracteristici meteorologice. Intervalul se va caracteriza prin menţinerea unui regim termic al aerului apropiat de normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...7°C în aproape toată ţara, apropiată de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între -2...9°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...4°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol. Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, asociată cu burniţă şi local cu depunere de chiciură.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apă pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în cea mai mare parte a țării. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Dobrogea, estul, local sudul, centrul și nordul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În aceste condiţii, procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente, acestea fiind chiar stagnate temporar în estul Transilvaniei. La intrarea în iarnă, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta bună în majoritatea zonelor agricole, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.
Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-100%). Cerealierele de toamnă semănate în afara epocii optime se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv germinarerăsărire-frunza a treia (10-100%), plantele fiind insuficient călite şi sensibile la temperaturile scăzute de pe parcursul anotimpului de iarnă. În semănăturile efectuate tardiv (după 1 noiembrie) va fi posibil ca, pe unele suprafeţe, seminţele să rămână negerminate, răsărirea să fie neuniformă, iar plantele firave.
Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată dezvoltarea aparatului foliar (9-12 frunze), la nivelul întregii ţări.
Speciile pomi-viticole aflate la îngălbenirea şi căderea frunzelor vor intra treptat în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toate plantaţiile.
Condiţiile agrometeorologice vor favoriza efectuarea lucrărilor agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi, etc), în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci pentru semănăturile din primăvară;
• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de potasiu şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;
• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole.
*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.