Caracteristici meteorologice. Vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 4...16°C în prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și -1...10°C în restul zilelor, mai scăzută cu 1...3°C în raport cu mediile multianuale, în aproape toată țara. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 5...21°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -7...10°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile nordice și centrale, unde izolat vor fi condiții de îngheț superficial la sol.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 5...14°C în zonele de câmpie, limite optime desfăşurării proceselor de creștere și dezvoltare ale culturilor de rapiţă, orz şi grâu de toamnă.
Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații sub formă de ploaie în aproape toată țara, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în Transilvania, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. În zonele joase și de luncă se vor menţine condiții de producere a ceții, asociată cu burniță.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, pe aproape întreg teritoriul al țării. Pe suprafețe agricole extinse din Moldova, izolat în estul și sud-estul Dobrogei, nordul și nord-vestul Munteniei, centrul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile biologice la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zonele depresionare, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer şi sol din ultimele zile ale intervalului, procesele vegetative ale plantelor se vor desfăşura mai lent.
Starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în perioada optimă va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala germinarea (75-100%), răsărirea (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-30%).
Cultura de rapiţă va parcurge răsărirea (30-100%), creşterea primei perechi de frunze (10-50%) şi înfrunzirea (5-8 frunze).
În majoritatea bazinelor specializate, la sfecla de zahăr ajunsă la maturitatea tehnologică se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare.
Speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor. Totodată, la soiurile tardive de seminţoase (măr, gutui) se va continua recoltarea. Pe ansamblu, lucrările agricole în câmp (recoltarea de pe ultimele suprafeţe, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, semănat, fertilizări) se vor efectua în condiţii relativ bune.
Recomandări de specialitate:
• Urgentarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor de toamnă;
• Finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului la grâul de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (tratamente fito-sanitare, tăieri de întreţinere, arături, etc.) în plantaţiile pomi-viticole.
* Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.