Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 03 – 09 Decembrie 2020!

Publicat: 03 decembrie 2020 - 07:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -5...13°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...8°C, în aproape toată ţara.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1...15°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -10...10°C în majoritatea zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în nordul şi centrul ţării, producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, asociată cu burniţă şi local cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de apă în sol se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Olteniei, local estul, nordul, nord-estul, sudul, sud-estul și centrul Munteniei, sud-estul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei, sud-vestul Crișanei, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În aceste condiţii, procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente, acestea fiind chiar stagnate temporar în estul Transilvaniei. La intrarea în iarnă, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta bună în majoritatea zonelor agricole, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

Culturile de orz şi grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-100%). Cerealierele de toamnă semănate în afara epocii optime se vor afla în diferite faze de vegetaţie, respectiv germinare răsărire-frunza a treia (10-100%), plantele fiind insuficient călite şi sensibile la temperaturile scăzute de pe parcursul anotimpului de iarnă. În semănăturile efectuate tardiv (după 1 noiembrie) va fi posibil ca, pe unele suprafeţe, seminţele să rămână negerminate, răsărirea să fie neuniformă, iar plantele firave.

Sub aspect fenologic, rapiţa îşi va definitiva răsărirea (100%), continuându-se totodată dezvoltarea aparatului foliar (9-12 frunze), la nivelul întregii ţări.

Speciile pomi-viticole aflate la îngălbenirea şi căderea frunzelor vor intra treptat în stadiul de repaus vegetativ, în aproape toate plantaţiile.

Condiţiile agrometeorologice vor favoriza efectuarea lucrărilor agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături în vii şi livezi, etc), în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.

Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci pentru semănăturile din primăvară;
• Aplicarea îngrăşămintelor pe bază de potasiu şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă;
• Continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi;
• Efectuarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomicole.

*Evoluția stării de vegetație pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informațiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea stațiilor meteorologice cu program agrometeorologic din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie.
 

Vizualizat: 789 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

MADR: Ziua satului românesc!

MADR: Ziua satului românesc!

21 septembrie 2023 - 20:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24 septembrie 2023, interval orar 9:00-19:00, la cea de-a treia ediție a „Târgului pâinii”, în cadrul căruia se va marca „Ziua Satului Românesc”. Evenimentul va avea loc în incinta Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Şos. Pavel D. Kiseleff nr. 30, București.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

21 septembrie 2023 - 15:41

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM, pe pagina oficială a Agenției, www.afir.ro, la secțiunea Comunicare/ Dezbatere publică.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Bruxelles!

21 septembrie 2023 - 07:57

"În perioada 18 - 19 septembrie 2023, am reprezentat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la lucrările Consiliului de Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles," informează secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, pe Facebook. 

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

20 septembrie 2023 - 18:48

Cornel Constantin Turcescu, directorul general al APIA, a participat la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Băncii Transilvania, în contextul parteneriatelor solide pe care agenția le are cu mediul bancar pentru facilitarea accesului fermierilor la creditare în condiții avantajoase.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii