Sub aspect termic, pe parcursul lunii martie va predomina o vreme, per ansamblu, normală în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile sudice şi sud-estice, regimul termic din aer va fi mai ridicat comparativ cu mediile multianuale.
În acest interval, sunt prognozate cantităţi lunare de apă peste mediile climatologice lunare pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, exceptând zonele sud-estice, unde precipitaţiile se pot situa în limite apropiate de normal.
Starea solului
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă, pe adâncimea de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii martie 2014 va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate zonele de cultură ale ţării.
Caracteristici fenologice
Pe fondul regimului termic din aer şi din sol favorabil, procesele de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de câmp (orz, grâu de toamnă, rapiţă) vor evolua, per ansamblu, normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, iar în restul teritoriului agricol plantele se vor afla în continuare în stadiul de repaus biologic. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi, în general, bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, cu densitatea plantelor redusă. Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi de grâu de toamnă înfiinţate în perioada optima se vor semnala fazele de înfrunzire şi de înfrăţire, iar la cele tardive va continua răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
Rapiţa semănată în epoca optimă se va afla predominant la înfrunzire, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
În cea mai parte a plantaţiilor, la speciile pomicole se va menţine repausul biologic, iar la soiurile timpurii de sâmburoase (cireş, cais, piersic) se va putea semnala faza de umflare a mugurilor de rod, îndeosebi pe terenurile cu expoziţie sudică.
Viţa de vie va înregistra, în continuare, starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
Recomandări de specialitate:
• Controlul vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi a coardelor la viţa de vie;
• Lucrări de întreţinere: fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi de regenerare, precum şi tratamente fito-sanitare în vii şi în livezi;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe - NPK);
• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă, pe terenurile unde umiditatea solului permite efectuarea unor lucrări de calitate.