ESTIMĂRI PRIVIND EVOLUŢIA CONDIŢIILOR AGROMETEOROLOGICE ÎN LUNA NOIEMBRIE 2018. Unde va fi mai cald decât în mod obişnuit, unde va ploua mai mult decât de obicei pentru această lună şi cum merge grâul de toamnă!
Caracteristici termice şi hidrice
În luna noiembrie 2018 va predomina un regim termic al aerului în general normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând sudul şi nord-vestul ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod obişnuit.
Cantităţile de precipitaţii pot depăşi normele climatologice local în regiunile sudice ale ţării, iar în restul teritoriului, acestea se vor situa în limite apropiate de mediile multianuale lunare.
Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-50 cm, la data de 30 noiembrie 2018, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din centrul, sudul şi, local, vestul ţării, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare.
Caracteristici fenologice
Pe parcursul lunii noiembrie, regimul termic din aer şi sol va imprima în general ritmuri normale în desfăşurarea fazelor de creştere şi dezvoltare, precum şi călire/adaptare la condiţiile din timpul iernii la culturile de toamnă şi pomi-viticole, pe majoritatea suprafeţelor agricole. De asemenea, în zonele depresionare, procesele biologice ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, în condiţiile scăderii valorilor termice din aer şi sol. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.
Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, în aproape toate regiunile, iar cerealierele înfiinţate tardiv vor parcurge răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
Cultura de rapiţă va înregistra faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie.
În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi şi viţa de vie se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (arături, întreţinerea plantaţiilor pomi-viticole, fertilizări, etc.), exceptând zilele cu precipitaţii.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.
Sursa: ANM (Director General - Dr. Elena MATEESCU; Şef Laborator Agrometeorologie - Daniel ALEXANDRU; Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana Alexandra OPREA, Anda BARBU, Alexandru VOEVOZEANU)