În primele zile ale intervalului 07 - 13 aprilie 2015 va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, după care, se va produce o încălzire treptată a vremii în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -1...10°C la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1...5°C comparativ cu mediile multianuale şi 2...13°C în restul zilelor, limite apropiate de normal.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 3...19°C, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura minimă a aerului va oscila între -5...8C la nivelul întregii ţări, posibil mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 5...15°C, limite optime continuării însămânţărilor de primăvară, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile înfiinţate până în prezent.
Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în primele zile ale intervalului, în zonele estice şi sud-estice cantităţile de apă pot depăşi 20 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Deficite moderate de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în nordul Moldovei, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, vestul Maramureşului, nord-vestul şi sudul Crişanei, izolat în estul şi vestul Banatului.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În nordul Moldovei, local în vestul Maramureşului, centrul şi sud-vestul Transilvaniei, nord-vestul şi sudul Crişanei, izolat în estul şi vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură şi uşor mai lent în zonele depresionare.
Culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în continuare în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia, înfrăţire (30-100%) şi alungirea paiului (10-30%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă v-a parcurge fazele de înfrunzire (7-13 frunze) şi alungire a tulpinii (10-50%), iar izolat în zonele de câmpie va fi posibilă apariţia inflorescenţelor (10-30%).
La speciile pomicole (cais, piersic, vişin) se va continua înmugurirea şi dezmugurirea, în aproape toate plantaţiile.
La viţa de vie se va înregistra faza de ”plâns” în majoritatea podgoriilor, iar izolat în depresiuni se va continua starea de repaus vegetativ.
Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfăşura în bune condiţii, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Pregătirea patului germinativ şi continuarea însămânţărilor de primăvară pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
• Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiţă);
• Controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa de vie. sursa: ANM