Confruntaţi din ce în ce mai des cu fenomene meteo extreme, cultivatorii de cafea din Columbia au apelat la genetică pentru a-şi salva producţia.
Columbia este numărul unu mondial în producţia de cafea premium Arabica, însă în ultimii trei ani a suferit pierderi importante din cauza schimbărilor climatice. Ploile abundente au condus la intensificarea atacurilor de roya, o ciupercă care atacă frunzele plantelor de cafea, putând compromite întreaga cultură.
„Deşi am făcut toate lucrările de fertilizare şi controlul sănătăţii plantelor, nu este nimic ce putem face în legătură cu ploaia. Acest fenomen a produs o scădere de 30 până la 40% din producţia de cafea”, susţin fermierii din provincia Huila.
Pentru a combate atacurile de roya, au fost create opt soiuri rezistente la această ciupercă. „Arborele de cafea are nevoie de multă lumină, însă ceaţa ce apare în sezonul ploios împiedică fotosinteza. De asemenea, în ultimii ani temperatura a scăzut în medie cu un grad”, spun producătorii de cafea.
Meteorologii de la Centrul Naţional pentru Investigarea Cafelei sunt preocupaţi să ofere predicţii mai bune şi au promis că vor continua cartografierea genomului cafelei Arabica pentru a îmbunătăţi calitatea şi randamentele.
Până în 2015, Columbia şi-a propus să producă anual 15 milioane de saci de cafea, iar până în 2020 producţia ar urma să crească la 18 milioane de saci.