La început de an culturile de toamnă au o stare de vegetaţie bună, arăturile pentru culturile de primăvară sunt efectuate pe mari suprafeţe, aprovizionarea cu apă a solului este mulţumitoare, deci există motive reale care anunţă un an bun, cu condiţia ca evoluţia vremii să nu ridice probleme deosebite.
Definitivarea planului de cultură pentru însămânţările din primăvară presupune punerea de acord a dorinţelor cu realitatea din fiecare fermă. În acest sens este obligatoriu ca la alegerea culturilor să avem în vedere următoarele: contracte încheiate cu diferiţi beneficiari; starea de fertilitate a solului de care dispunem; care au fost plantele cultivate în anul anterior; frecvenţa anilor secetoşi în zonă şi posibilităţile de irigare şi altele.
Cum asigurăm protecţia culturilor?
O mare problemă în acest an este interzicerea de către Comunitatea Europeană a folosirii insecticidelor neonicotinoide. Aceasta înseamnă că nu se mai admite tratarea seminţelor de porumb, de floarea soarelui şi ale altor culturi cu produse pe bază de Imidacloprid, Tiametoxam şi Clotianidin. Deci se interzic cele mai importante insecticide care asigură protecţie împotriva celor mai răspândiţi dăunători din ţară, cum sunt: răţişoara porumbului, viermii sârmă, viermele vestic al rădăcinilor de porumb, sfredelitorul porumbului, gândacul păros, omida fructificaţiilor ş.a.
În aceste condiţii, este obligatoriu să respectăm regulile agrofitotehnice de bază la amplasarea culturilor. Astfel, e bine să se renunţe la monocultură, să se evite cultivarea porumbului şi a florii soarelui în solele în care în anii anteriori s-a semnalat atac puternic al dăunătorilor enumeraţi anterior, să se evite cultivarea în rotaţie a plantelor cu boli şi dăunători comuni, cum ar fi: floarea soarelui cu soia sau cu tutun şi cânepă, ovăzul cu sfecla etc.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma – ianuarie 2013.