PRIMUL INTERVIU a fost acordat de noul șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru Agroinfo! Florin Marius Faur vorbește concret despre plata SUBVENȚIILOR, în cifre și date. Șeful APIA dezvăluie plata care are prioritate absolută! Fără promisiuni și vorbe goale, fără declarații convenționale! Agroinfo a întrebat punctual și noul șef APIA a răspuns punctual!
Sunteți de o zi director general APIA. Fermierii așteaptă cu nerăbdare să vadă ce urmează să plătiți din subvenții?
Florin Faur: Vom face un calendar al plăților pe care va trebui să-l respectăm până la ceruri, noi, toți care suntem aici, cu subsemnatul în frunte. Până la urmă, eu așa lucrez. În 24 de ore o să am de la toate direcțiile o imagine a fiecărei direcții. Cu tot ce are pe rol, unde avem întârzieri, responsabili, termene, soluții. Ăsta este primul lucru! Și în al doilea rând, ceea ce grevează la ora asta extrem de mult, adică lipsa plăților pentru unii dintre fermieri, să avem un calendar pe care să-l putem prezenta și de care să ne ținem cu toții. Este o ședință în plină derulare la instituție. Am participat și eu la primele ore, dar sunt și alte lucruri pe care trebuie să le gestionez. E o perioadă de decizii accelerate. Vreau să fac calendarul în momentul în care cei care furnizează servicii de software (șeful APIA se referă la consorțiul SIVECO-Teamnet, responsabil cu funcționalitatea sistemului informatic n.r.) se angajează și fac treaba asta. Pentru că, până la urmă, suntem sub incidența unor relații contractuale și lucrăm cumva într-un fel de echipaj în care fiecare trebuie să-și facă partea lui de treabă. Cam aici intervine o accelerare.
Care va fi prima plată pe care o veți face către fermieri?
Florin Faur: Plata pe înverzire este prima care e prevăzută să intre pe rol. Avem un pachet de 500 de milioane de euro, sumă colosală de mare dacă o raportăm la sumele transferate către fermieri. Este una din prioritățile absolute, înverzirea. Este o plată care vine și se aliniază la plățile deja făcute. Va simți fiecare care va fi plătit suma respectivă, pentru că suma nu e deloc neglijabilă. E la nivelul plății totale pe care am dat-o noi e SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) în 2007. Finalizarea tehnică a modulului calcul și autorizare pentru plata pe înverzire este o prioritate. Din partea de scheme de plată, mai puțin cele cuplate, este singura care, până acum, nu s-a plătit. Și, firește, plățile specifice finanțării FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală n.r.), măsura 13 plăți compensatorii zona defavorizată și măsura 11 plăți pe agromediu.
Fermierii mari sunt nemulțumiți pentru că nu și-au primit încă subvenția pe suprafață. Se pare că pe listele de plată au intrat majoritari fermierii mici. Ce se întâmplă cu fermele mari, când își vor primi subvențiile?
Florin Faur: Din cei 886.000 de fermieri, aproximativ 760.000 sunt deja cu plățile realizate. Adică, o proporție mare de tot, matematic vorbind. Nimeni nu a pus o barieră, până-n 10 ha și atât. Da, este foarte corect că noi din ăia, un milion și ceva de fermieri, câți am avut de-a lungul timpului în general, undeva sub 800.000 erau fermieri mici, chiar sub 5 ha. Deci, plățile sunt începute pe toate categoriile. Nici nu-și permite APIA să facă plăți diferențiate: fermieri mai mici, mai mari. Toți sunt importanți, indiferent că au un hectar sau 50.000 ha.
Ideea este alta: de ce unii mari fermieri nu au primit banii încă? Și exact pentru asta, în acest moment, sunt colegii mei în plină ședință tehnică. Pentru că fermele mari în anul 2015 au fost grevate de diverse tipuri de controale, au fost selectate cu analize în sistemul informatic, cu prioritate, pentru că sunt sumele care sunt pentru fermele mari, adică sunt sume mai mari. Și aici lucrăm noi, la reglajele mai fine, ca toate tipurile de ferme, inclusiv cele cu controale să intre în plăți. La această oră sunt și eu în cele 24 de ore de analiză ca să văd ce e aici. De la județ știu clar multe lucruri, dar poza de grup o faci în momentul când ești aici.
Este o perioadă tulbure și nu aveți o poziție de invidiat. Fermierii sunt tensionați, așteaptă plățile. V-ați propus un ritm mai accelerat de plată a subvențiilor?
Florin Faur: Am acceptat să vin la București pentru că-l respect extrem de mult pe domnul ministru, pe domnul prim ministru, pe fermieri. Sunt oameni pe care-i respect și am luat decizia, după lungi discuții, să vin să pun umărul, acesta e raționamentul. Asta era și povestea din iarnă, din decembrie 2015 când am fost numit prima oară. Am noroc că soția mea este înțelegătoare și a considerat că o perioadă de timp ne vom descurca, ea a rămas cu cei doi copii, cel mic are 2 luni. Nu o să mă auziți că mă plâng, nu mi-a impus nimeni pentru că nu suntem în Coreea de Nord să mă aducă cineva cu forța. Pur și simplu, am venit să rezolv câte o problemă sau să accelerez ceea ce colegii mei au făcut. Pentru că nici nu plec de la premiza că ai mei colegi, înaintași, nu au făcut. Din contră. Au făcut. Probabil, domnul ministru a luat în calcul mai multă forță decizională sau mai multă viteză. Eu sunt ardelean combinație cu oltean. Adică, judec destul de mult lucrurile, dar viteza de reacție este a celor din sud care sunt recunoscuți, vorbesc repede, reacționează repede.
Deci, domnul ministru Achim Irimescu v-a adus la APIA centrală ca să accelerați plățile?
Florin Faur: Acesta e termenul corect. Expertiză plus și o accelerare la ce era deja pe rol. Pentru că s-au făcut lucrurile bune și se fac, colegii mei chiar au lucrat și au făcut-o bine. Și domnul Ioan Merca, și Nicu Horumbă și nu spun asta deloc de complezență.
Cu colegii mei vom distribui sarcinile în așa fel încât fiecare va avea sub tutelă o anumită gamă de probleme de rezolvat sau atribuții. Asta e la ora asta ideologia managerială. Vom lucra echilibrat, cu încărcătura pe care fiecare de aici să o ducem și să ne ținem de ea. De asta am și ajuns aici, pentru a aduce un plus de experiență, prin prisma faptului că am mai fost director general.
Veți face schimbări în echipa dumneavoastră?
Florin Faur: Un manager bun judecă lucrurile astfel: fiecare om trebuie stimulat să progreseze, nu să fie amenințat că pleacă. Este o chestiune total eronată la cineva care vine într-un moment cu probleme și să-și decimeze angajații. Soluția este ca omul să fie stimulat și să dea ce-i mai bun din el. Mi-am mai adus un băiat, un director de la Iași, Sergiu Jităreanu, care este director adjunct, lângă mine. Este unul dintre oamenii pe care-i agreez. Este un om serios și plin de energie. Alături de mine, de domnul Horumbă, de Paul Kmen ne propunem să progresăm rapid, bine și să ne ducem treaba la bun sfârșit. Fiecare angajat APIA va fi respectat și va avea posibilitatea să colaboreze cu conducerea instituției, cu directorii generali. Cam ăsta e reperul. Nu sunt adeptul schimbărilor doar ca să fie făcute. Asta o să vedeți pe tot timpul mandatului meu.
Nu suntem străini de efectul pe care-l are asupra fermierilor lipsa subvențiilor!
Cât este mandatul dumneavoastră la conducerea APIA
Florin Faur: Deocamdată, am un mandat pe maxim 6 luni. Este o detașare prin legea 188 și o iau ca atare. Nici nu are importanță la ora aceasta. Deadline-urile, cum le spunem noi engelezește termenelor limită, sunt rapide: 15 mai, campania de preluare a cererilor unice, 30 iunie, efectuarea plăților directe. Dar datele sunt din legislație. Ideea este ca toți fermierii elegibili să-și ia banii pentru că sunt angajamente luate de fermieri, au inputuri de achitat, au tot felul de deadeline-uri la furnizori. Nu suntem străini de efectul pe care-l are asupra fermierilor lipsa subvențiilor.
Noul șef APIA mai spune că va informa periodic prin comunicate scurte despre tot ce se întâmplă în Agenția de Plăți și care este evoluția plăților directe și a campaniei de preluare a cererilor unice de plată, cele două chestiuni care sunt presante și necesită rezolvare urgentă.