Adama
Vinasa Rompak

PRIMAR și PREȘEDINTE DE ASOCIAȚIE, SUMĂ URIAȘĂ ÎNCASATĂ ILEGAL DE LA APIA pentru PĂȘUNE!

Publicat: 07 martie 2019 - 15:09
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ANCHETA DNA! Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) anchetează aproape în fiecare județ cine beneficiază de subvențiile pentru pășuni și dacă aceste subvenții sunt încasate legal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Un primar și președintele unei asociații de fermieri sunt trimiși în judecată fiind acuzați că au încasat ilegal subvenții pe pășune care, însumate, ajung la peste jumătate de milion de euro.

Într-un singur județ, Suceava, au fost încasate ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură subvenții pentru pășune în valoare totală de peste jumătate de milion de euro. Implicați sunt doi primari, un consilier primărie și președintele unei asociații de fermieri.

Potrivit comunicatului transmis de Direcția Națională Anticorupție (DNA), primarul comunei Stulpicani din județul Suceava, Vasile Ostanchi a încheiat un contract de arendare, prin care a fost transmis cu titlu gratuit dreptul de folosință asupra suprafeței de 235,40 ha teren, pășune care aparține comunei Stulpicani, pentru o perioadă de 6 ani, unui localnic, Petrea Dumbravă. Contractul ar fi fost încheiat între primar și respectivul fără a exista o hotărâre de consiliu local.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că în perioada 2010 - 2014, Petrea Dumbravă a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafața de pășune pe care i-a arendat-o primarul, 235,40 ha. Nu doar primarul l-a ajutat să încaseze ilegal subvenția pe pășune, respectivul a fost ajutat și de un consilier principal din cadrul primăriei comunei, cu care, coincidență sau nu, are același nume. Subvențiile pe pășune obținute de la APIA sunt cifrate la suma de 1.307.075 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a următorilor:
DUMBRAVĂ PETREA pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
OSTANSCHI VASILE, la data comiterii faptelor primar al comunei Stulpicani, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, 
DUMBRAVĂ GEORGETA, la data faptei consilier principal în cadrul Primăriei comunei Stulpicani, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, se arată în comunicatul DNA.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.  Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În același județ, președintele unei asociații a utilizatorilor de pășune a obținut de la APIA subvenții pentru pășune folosind acte false. Magdalina Radu a fost ajutată de fratele ei, primar.

În rechizitoriul întocmit, procurorii susțin că  în perioada 2010 - 2014, Magdalina Radu, președinta ASOCIAȚIEI UTILIZATORILOR DE PĂȘUNE RUNCUL VĂII MOLDOVEI, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le deținea în realitate.

Magdalina Radu a fost ajutată să încaseze de la APIA banii care nu i se cuveneau de fratele ei, Constantin Moroșan, primarul comunei Valea Moldovei. Astfel, la data de 19 martie 2014, primarul comunei Valea Moldovei, a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 ha pășune, obținându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferențială, cu încălcarea dispozițiilor legale, a folosinței terenurilor cu destinația de pășune și posibilitatea ca aceasta să obțină subvenții din fonduri europene.  

Magdalina Radu a încasat de la APIA 1.200.511 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Radu Magdalina și Moroșan Constantin. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Președinta asociației utilizatorilor de pășune ”Runcul Văii Moldovei” este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, iar fratele ei, la data faptelor primar al comunei Valea Moldovei, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

ASOCIAȚIA UTILIZATORILOR DE PĂȘUNE RUNCUL VĂII MOLDOVEI este trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

 

Vizualizat: 5660 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Onelian dalmatio
|
03. 07, 2019. Thursday 19:53
Sunt multe asemenea cazuri dar oamenilor le este frică să spună ceva că sânt amenințați in fel și formă.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii