Prima săptămână de plată a subvenției pe suprafață se încheie cu o raportare făcută de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA): 219,7 milioane euro plătite pentru un număr de 585.776 beneficiari. Raportarea APIA a stârnit furia fermierilor!
Agroinfo a fost asaltat, din nou, de mesaje!
Nu am primit nimic la Constanța! Nici la Hunedoara! Minciuni!
Întrebați public dacă s-a făcut plata la Buzău și Vrancea.
Terminați cu dezinformările! De ce nu vin banii? Ne mai dau banii? Cât trebuie să mai așteptăm? APIA minte!
Probabil că eu sunt fermierul cu numărul 585.777. Interesant e că, dacă suni la APIA îți răspund cinic "până în 30 iunie". Rămâne de văzut dacă anul ăsta sau anul viitor... Rușine!
Intervalul în care se pot plăti subvențiile în agricultură, aferente campaniei 2015, este 1 decembrie 2015 – 30 iunie 2016. Interesul trebuie să fie ca banii să ajungă cât mai repede la fermieri, să-i poată folosi în campania agricolă, să-și poată cumpăra semințe, furaje etc. Pregătirea dosarelor fermierilor pentru plată, autorizarea la plată, aprobarea plății finale nu înseamnă că banii au intrat instant în conturile fermierilor.
Traseul de la apăsarea butonului aprobă plata finală până la contul fermierului poate dura și 4 zile. În plus, banii nu au cum să ajungă la toți fermierii în același timp. Spre exemplu, avem semnale din diferite județe că fermierii cu suprafețe mai mici, până-n 20 ha, ar avea deja banii în cont. Agroinfo a fost singurul care v-a spus că fermierii cu scheme simple de plată sau care au bifat mai puține scheme în cerere au șanse să primească mai repede banii.
Mult mai puține sunt mesajele care ne spun: Am primit banii. Dar și acești fermieri care și-au găsit contul alimentat de APIA sunt nemulțumiți. Ajutorul național tranzitoriu (ANT), 19,19 euro/ha, singura componentă a subvenției pe suprafață acoperită din bugetul național ajunge cu oarecare întârziere.
Ajutorul național tranzitoriu este autorizat la plată! Ce se întâmplă? Pentru fiecare centralizator de plată pe care-l întocmește Agenția de Plăți trebuie să facem solicitare pentru bani la Ministerul Agriculturii. Ministerul are acești bani în cont. Fiind vorba însă de bugetul național, centralizatorul trebuie autorizat de ei și în fiecare zi, noi trimitem centralizatorul la aprobare la Ministerul Agriculturii pentru eliberarea banilor și trimiterea lor în contul APIA pentru a face plățile către fermieri. (...) Ca să spunem așa, circuitul banilor din bugetul național este mai lung cu o zi, explică Nicolae Horumbă, director general adjunct APIA.
Agenția de Plăți este obligată să facă până la 30 iunie 2016 toate plățile, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru zootehnie.
Ce scheme va autoriza APIA la plată în perioada imediat următoare? Autorizarea la plată se face după un plan stabilit între APIA și dezvoltatorul softului. Concret, modulul care urmează să fie pus în funcțiune indică următoarea plată.
Modulul pentru plata pe înverzire este în testare și urmează să fie pus în funcțiune, ne spune dezvoltatorul softului. Este clar că acești bani, 59,12 euro/ha, care reprezintă greening-ul, urmează să fie transferați cât de curând către conturile fermierilor români.