REACȚIE MINISTRUL ACHIM IRIMESCU. AGROINFO a încercat luni, 1 august 2016, să-l contacteze pe ministrul agriculturii Achim Irimescu. Situația la Minister era explozivă. Trei fermieri erau deja în greva foamei în fața instituției. Secretarul de stat Daniela Giurcă și-a recunoscut neputința în fața reprezentanților fermierilor. Într-o așa stare tensionată, ce ne-a spus ministrul Achim Irimescu?
AGROINFO l-a contactat telefonic pe ministrul Achim Irimescu. După câteva apeluri, ne-a intrat mesageria în limba spaniolă. Semn că ministrul agriculturii nu se află în România. Se pare că Achim Irimescu era luni, la orele dimineții, încă în Argentina. La ora la care noi încercam să dăm de ministrul Irimescu, în fața Ministerului Agriculturii, fermierul Costel Caraș și-a instalat un scaun, lada frigorifică cu apă și a început greva foamei, așa cum a promis de sâmbătă, 30 iulie. Un alt fermier, Adrian Vlad din Stoenești, Argeș, i s-a alăturat imediat. Nu au trecut multe ore și un alt agricultor din Vedea de Giurgiu s-a aliniat lângă gardul Ministerului Agriculturii, pe o căldură sufocantă care a sărit bine la soare de 40 de grade Celsius.
În clădirea Ministerului Agriculturii, din Bulevardul Carol, în tot acest timp se purtau negocieri. De fapt, este impropriu spus negocieri. Fermierul Zolatn Haller, președintele Asociației Crescătorilor de Bălțată Românească și Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Vite de Carne încercau să-l convingă pe secretarul de stat Daniela Giurcă să le plătească fermierilor români subvențiile restante.
Suntem în august deja, luna a opta, și țăranul nostru încă nu și-a primit banii la care are dreptul pe cap de vacă, pe oaie, unii și nu sunt puțini pe terenul lucrat. Dezamăgirea a fost cruntă când secretarul de stat le-a spus fermierilor că nu are ce să facă. Adică, tocmai secretarul de stat care are în subordine Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu are ce să facă! Atunci, cine poate rezolva necazul fermierilor?!
Nicolae Horumbă, director general APIA, prezent la discuții, le-a spus fermierilor că sunt plătiți pe zi maxim 2.000 de agricultori. Banii din subvenții nu pot fi virați la mai mulți fermieri. De ce? Nu se știe, în condițiile în care sistemul informatic APIA este funcțional și bugetul pentru plata acestor subvenții a fost deja aprobat. După terminarea negocierilor, Dumitru Grigorean li s-a alăturat fermierilor greviști.
Asta era atmosfera când AGROINFO i-a expediat ministrului agriculturii un mesaj cu ce se întâmplă în curtea sa, în Ministerul pe care-l conduce. Achim Irimescu ne-a transmis în această dimineață, marți, 2 august, la ora 5.22 următoarea declarație:
La prânz ajung în țară și o să discutăm să vedem ce putem face, ne-a transmis ministrul agriculturii.
Aseară, la orele 19, Ministerul Agriculturii ne-a transmis un comunicat în care ne anunța că fermierul Costel Caraș și-a primit subvențiile ieri, luni 1 august, în ziua în care a declanșat greva foamei. De asemenea, ne mai informa Ministerul, și dosarul pentru subvenții al fermierului Dumitru Grigorean a intrat în procesare.
Dar pentru fermierul Grigorean e mai dificil să fie achitate subvențiile pentru că fermierul crește vite de carne, iar din sistemul informatic APIA lipsește modulul pentru plata subvenției la bovină de carne. Nu a fost implementat și nici testat. Mai durează.
La jumătate de oră după comunicarea Ministerului Agriculturii, Agenția de Plăți ne-a transmis un comunicat cu același conținut, cu punct și virgulă.
Fără să fie impresionați de comunicările care curgeau de la cele două instituții, ambele situate pe Bulevardul Carol, una în fața celeilalte, aseară, la orele 23, greviștii foamei erau încă instalați în fața Ministerului Agriculturii. Imaginile au fost surprinse de Angus România.
Fermierul Costel Caraș din Brănești, Ilfov, grevistul foamei
Fermierul Adrian Vlad din Stoenești, Argeș, grevistul foamei