FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

PRIMA DECLARAȚIE a MINISTRULUI AGRICULTURII de când FERMIERII AU INTRAT în GREVA FOAMEI!

Publicat: 02 august 2016 - 06:59
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

REACȚIE MINISTRUL ACHIM IRIMESCU. AGROINFO a încercat luni, 1 august 2016, să-l contacteze pe ministrul agriculturii Achim Irimescu. Situația la Minister era explozivă. Trei fermieri erau deja în greva foamei în fața instituției. Secretarul de stat Daniela Giurcă și-a recunoscut neputința în fața reprezentanților fermierilor. Într-o așa stare tensionată, ce ne-a spus ministrul Achim Irimescu?

AGROINFO l-a contactat telefonic pe ministrul Achim Irimescu. După câteva apeluri, ne-a intrat mesageria în limba spaniolă. Semn că ministrul agriculturii nu se află în România. Se pare că Achim Irimescu era luni, la orele dimineții, încă în Argentina. La ora la care noi încercam să dăm de ministrul Irimescu, în fața Ministerului Agriculturii, fermierul Costel Caraș și-a instalat un scaun, lada frigorifică cu apă și a început greva foamei, așa cum a promis de sâmbătă, 30 iulie. Un alt fermier, Adrian Vlad din Stoenești, Argeș, i s-a alăturat imediat. Nu au trecut multe ore și un alt agricultor din Vedea de Giurgiu s-a aliniat lângă gardul Ministerului Agriculturii, pe o căldură sufocantă care a sărit bine la soare de 40 de grade Celsius.

În clădirea Ministerului Agriculturii, din Bulevardul Carol, în tot acest timp se purtau negocieri. De fapt, este impropriu spus negocieri. Fermierul Zolatn Haller, președintele Asociației Crescătorilor de Bălțată Românească și Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Vite de Carne încercau să-l convingă pe secretarul de stat Daniela Giurcă să le plătească fermierilor români subvențiile restante.

Suntem în august deja, luna a opta, și țăranul nostru încă nu și-a primit banii la care are dreptul pe cap de vacă, pe oaie, unii și nu sunt puțini pe terenul lucrat. Dezamăgirea a fost cruntă când secretarul de stat le-a spus fermierilor că nu are ce să facă. Adică, tocmai secretarul de stat care are în subordine Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu are ce să facă! Atunci, cine poate rezolva necazul fermierilor?!

Nicolae Horumbă, director general APIA, prezent la discuții, le-a spus fermierilor că sunt plătiți pe zi maxim 2.000 de agricultori. Banii din subvenții nu pot fi virați la mai mulți fermieri. De ce? Nu se știe, în condițiile în care sistemul informatic APIA este funcțional și bugetul pentru plata acestor subvenții a fost deja aprobat. După terminarea negocierilor, Dumitru Grigorean li s-a alăturat fermierilor greviști.

Asta era atmosfera când AGROINFO i-a expediat ministrului agriculturii un mesaj cu ce se întâmplă în curtea sa, în Ministerul pe care-l conduce. Achim Irimescu ne-a transmis în această dimineață, marți, 2 august, la ora 5.22 următoarea declarație:

La prânz ajung în țară și o să discutăm să vedem ce putem face, ne-a transmis ministrul agriculturii.

Aseară, la orele 19, Ministerul Agriculturii ne-a transmis un comunicat în care ne anunța că fermierul Costel Caraș și-a primit subvențiile ieri, luni 1 august, în ziua în care a declanșat greva foamei. De asemenea, ne mai informa Ministerul, și dosarul pentru subvenții al fermierului Dumitru Grigorean a intrat în procesare.

Dar pentru fermierul Grigorean e mai dificil să fie achitate subvențiile pentru că fermierul crește vite de carne, iar din sistemul informatic APIA lipsește modulul pentru plata subvenției la bovină de carne. Nu a fost implementat și nici testat. Mai durează.

La jumătate de oră după comunicarea Ministerului Agriculturii, Agenția de Plăți ne-a transmis un comunicat cu același conținut, cu punct și virgulă.

Fără să fie impresionați de comunicările care curgeau de la cele două instituții, ambele situate pe Bulevardul Carol, una în fața celeilalte, aseară, la orele 23, greviștii foamei erau încă instalați în fața Ministerului Agriculturii. Imaginile au fost surprinse de Angus România.

greva-noaptea-2_b

Fermierul Costel Caraș din Brănești, Ilfov, grevistul foamei

greva-noaptea_b

Fermierul Adrian Vlad din Stoenești, Argeș, grevistul foamei

Vizualizat: 10205 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!

Cuantum pe hectar subvenție APIA pe pășune pentru anul 2021!

17 septembrie 2021 - 09:34

Valoarea pe hectar a schemelor de plată pe suprafață, pentru acest an, este stabilită printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii. Care este cuantumul subvenției APIA pentru un hectar de pășune, pentru anul 2021, subvenție de care beneficiază crescătorii de animale?

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA, anunț pentru fermieri, crescători de animale!

17 septembrie 2021 - 07:55

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, va fi marți, 21 septembrie 2021, în mijlocul fermierilor din județul Tulcea. Miercuri, șeful APIA a fost în județul Cluj, la Feleacu. APIA desfășoară, în această perioadă, o amplă campanie de informare a fermierilor români despre subvențiile agricole de care beneficiază aceștia. În fiecare județ, șeful APIA se întâlnește cu fermierii, crescătorii de animale.

Comuna pregătită de răscoală: Vă vom aştepta cu furcile, coasele şi securile!

Comuna pregătită de răscoală: Vă vom aştepta cu furcile, coasele şi securile!

17 septembrie 2021 - 06:18

Primarul comunei vasluiene Şuletea a postat pe pagina personală Facebook un mesaj pentru Guvern: "La fel o zic, ca şi atunci când a fost cu pesta porcină!! Vă vom aştepta la fel cum îi aştepta Ştefan cel Mare pe turci...cu furcile, coasele şi securile!"

Ministrul Oros: Buget de 13,6 miliarde de euro pentru plata subvențiilor APIA!

Ministrul Oros: Buget de 13,6 miliarde de euro pentru plata subvențiilor APIA!

16 septembrie 2021 - 20:15

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată pentru plata subvențiilor agricole către fermierii, crescătorii de animale din România, în perioada 2021-2027, este 13,6 miliarde de euro.

Fermierii se luptă să ne pună pe masă aceeași hrană ieftină cu costuri mult mai mari!

Fermierii se luptă să ne pună pe masă aceeași hrană ieftină cu costuri mult mai mari!

16 septembrie 2021 - 17:26

Eurodeputata Carmen Avram a atras atenția, în Plenul Parlamentului European, că fermierii și agricultura nu au fost menționați nici măcar o singură dată în discursul asupra Stării Uniunii, rostit de Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Asta deși, pe lângă pandemie, standarde tot mai înalte de calitate și importurile ieftine din țări terțe, pe umerii fermierilor stau acum și costurile mult mai mari la energie, informează un comunicat transmis Agroinfo.

Hotărâre Guvern! Ajutor minimis pentru 2021 pentru fermieri!

Hotărâre Guvern! Ajutor minimis pentru 2021 pentru fermieri!

16 septembrie 2021 - 13:58

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 651/ 2021 pentru aprobarea programului de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2021, precum și pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2021 privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

A crescut anul acesta suma pe hectar pentru plata tineri fermieri!

16 septembrie 2021 - 06:50

Printr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii, este stabilit cuantumul pe hectar al schemelor de plată pe suprafață, pentru acest an. Subvenția care a crescut cu aproape 4 euro pe hectar este plata pentru tinerii fermieri.

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

Scrisoarea semnată de ministrul Oros pentru plățile fermierilor!

16 septembrie 2021 - 06:29

Ministrul Adrian Oros a anunțat că a semnat scrisoarea comună a miniștrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad (Cehia, Ungaria, Slovacia și Polonia), alături de Bulgaria și Croația adresată Președintelui Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, Norbert Lins, cu privire la adoptarea cu celeritate a actelor de bază a Politicii Agricole Comune de care depinde acordarea subvențiilor pentru fermieri.

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

Cunoscut fermier, fost secretar de stat, condamnat pentru o mită de 5 milioane de euro!

15 septembrie 2021 - 20:14

Unul dintre cei mai influenți și bogați fermieri români, fost deputat PNL, fost membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, a fost condamnat la 5 ani închisoare cu executare pentru o mită de 5,3 milioane euro.

Subvenții APIA 2021! Cuantum SAPS pe hectar pentru acest an, mai puțin cu 3 euro/ha față de anul trecut!

Subvenții APIA 2021! Cuantum SAPS pe hectar pentru acest an, mai puțin cu 3 euro/ha față de anul trecut!

15 septembrie 2021 - 08:48

Un proiect de hotărâre de Guvern, publicat marți, 14 septembrie 2021, pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii anunță cuantumul pe hectar pentru plățile directe pe suprafață ale fermierilor, pentru acest an. Suma pe hectar pentru schema de plată unică pe suprafață, SAPS, este mai mică cu 3,26 euro/ha prin comparație cu SAPS plătit anul trecut fermierilor români.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Fermier Distrus
|
08. 03, 2016. Wednesday 00:19

Fraților haideți să mergem și noi acolo ați văzut ce repede se dau banii acolo. Noi am greșit de stăteam la cozile de la bănci și banii erau în fata ministerului. Mâine mă duc la minister poate până seara îmi băga banii si nu îmi mai i-au ăștia cu leasingul utilajele din curte.

1.
bombix
|
08. 02, 2016. Tuesday 08:24

Respect domnilor grevisti. Rusine APIA?!

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii