Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PRIMĂ DE COMERCIALIZARE DE 20.000 DE EURO/AN pentru FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 09 aprilie 2019 - 16:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROPUNERE LEGE! Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare livrate din ferme către unităţi de procesare și 100 de euro/tonă pentru produsele din fermele românești pe care fermierii le vând în piețe. De primă ar urma să beneficieze atât fermele vegetale, cât și cele de creștere a animalelor.

Valoarea anuală a primei de comercializare nu trebuie să depășească 20.000 de euro/fermier, în cazul produselor agricole livrate procesatorilor și 10.000 de euro/fermier pentru produsele vândute în piață. Propunerea legislativă este făcută de deputatul liberal Ion Ștefan.

PNL ştie cât de importantă este agricultura pentru economia României şi tocmai de aceea, PNL face un prim pas către fermierii români cărora să le creeze cadrul legal pentru a-şi aduce în pieţe produsele autohtone.

Cu toţii întrebăm, atunci când ajungem la tarabe, în piaţă, dacă fructele sau legumele pe care am vrea să le cumpărăm sunt româneşti. Tocmai pentru a sprijini produsele obţinute de fermierii români, PNL se îndreaptă spre acest sector printr-o propunere legislativă, benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoare, autohtone, româneşti.

Fermierii români au nevoie de sprijin legislativ pentru a putea intra pe piaţa românească şi pentru a continua să cultive şi soiuri autohtone. În acest sens, am iniţiat şi depus spre dezbaterea şi votul Parlamentului un proiect legislativ prin care să se stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul comercial fiscalizat. Propunerea legislativă vizează acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unităţile de procesare, în valoare de 200 euro/tonă sau pentru cantitatea de produse aduse în piaţă, în valoare de 100 euro/tonă. Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute NUMAI în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică.

Măsura va avea un caracter temporar, cu aplicabilitate pentru un termen de trei ani, începând de la 1 ianuarie 2020, astfel încât fermierii să vadă beneficiile comercializării produselor în regim oficial, fiscalizat, stimulându-se astfel prezenţa şi menţinerea acestor produse în economia oficială. Totodată, măsura va scoate la lumină şi ceea ce ajunge, de fapt, pe masa românilor. Măsura adresată fermierilor români va avea un impact bugetar pozitiv, astfel încât, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: - TVA încasat chiar înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; - impozit pe profit mai mare de la procesatori; - impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor.

Propunerea legislativă iniţiată de subsemnatul şi susţinută de PNL vizează strict comercializarea pe piaţă a produselor agricole primare din producţia proprie, iar pentru acest lucru, fermierii vor dovedi provenienţa prin atestate de producător.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare se va depune la centrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma de unde sunt obţinute produsele.

Măsura legislativă va limita valoarea primei de comercializare, care porneşte de la 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unităţi de procesare, dar care nu poate depăşi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, dar care nu poate depăşi 10.000 de euro anual pe beneficiar. Fondurile pentru plata primei de comercializare pentru fermierii români se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiind prevăzut capitol distinct de cheltuieli, cu această destinaţie, a explicat deputatul Ion Ștefan (Grupul parlamentar PNL), într-o declarație de presă, făcută luni, 8 aprilie 2019.

Vizualizat: 3516 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Adevăr crunt...

Adevăr crunt...
Undeva în casă există un loc ascuns, unde cheile, telecomanda şi ciorapii pleacă să-şi dea ultima suflare! Detalii