Adama
Agreena
AGRICOVER

PRIMĂ DE COMERCIALIZARE DE 20.000 DE EURO/AN pentru FERMIERII ROMÂNI!

Publicat: 09 aprilie 2019 - 16:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROPUNERE LEGE! Primă de comercializare de 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare livrate din ferme către unităţi de procesare și 100 de euro/tonă pentru produsele din fermele românești pe care fermierii le vând în piețe. De primă ar urma să beneficieze atât fermele vegetale, cât și cele de creștere a animalelor.

Valoarea anuală a primei de comercializare nu trebuie să depășească 20.000 de euro/fermier, în cazul produselor agricole livrate procesatorilor și 10.000 de euro/fermier pentru produsele vândute în piață. Propunerea legislativă este făcută de deputatul liberal Ion Ștefan.

PNL ştie cât de importantă este agricultura pentru economia României şi tocmai de aceea, PNL face un prim pas către fermierii români cărora să le creeze cadrul legal pentru a-şi aduce în pieţe produsele autohtone.

Cu toţii întrebăm, atunci când ajungem la tarabe, în piaţă, dacă fructele sau legumele pe care am vrea să le cumpărăm sunt româneşti. Tocmai pentru a sprijini produsele obţinute de fermierii români, PNL se îndreaptă spre acest sector printr-o propunere legislativă, benefică deopotrivă pentru producători, dar şi pentru cumpărătorii în căutare de produse sănătoare, autohtone, româneşti.

Fermierii români au nevoie de sprijin legislativ pentru a putea intra pe piaţa românească şi pentru a continua să cultive şi soiuri autohtone. În acest sens, am iniţiat şi depus spre dezbaterea şi votul Parlamentului un proiect legislativ prin care să se stimuleze intrarea produselor agricole primare conforme din fermele agricole româneşti în circuitul comercial fiscalizat. Propunerea legislativă vizează acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unităţile de procesare, în valoare de 200 euro/tonă sau pentru cantitatea de produse aduse în piaţă, în valoare de 100 euro/tonă. Când vorbim de prima de comercializare, aceasta se adresează tuturor produselor agricole obţinute NUMAI în fermele din România, de la cereale, legume şi fructe şi până la producţia zootehnică.

Măsura va avea un caracter temporar, cu aplicabilitate pentru un termen de trei ani, începând de la 1 ianuarie 2020, astfel încât fermierii să vadă beneficiile comercializării produselor în regim oficial, fiscalizat, stimulându-se astfel prezenţa şi menţinerea acestor produse în economia oficială. Totodată, măsura va scoate la lumină şi ceea ce ajunge, de fapt, pe masa românilor. Măsura adresată fermierilor români va avea un impact bugetar pozitiv, astfel încât, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: - TVA încasat chiar înainte de obţinerea primei de comercializare, care pentru producţia zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; - impozit pe profit mai mare de la procesatori; - impozite şi contribuţii mai mari, ca urmare a stimulării creşterii afacerilor procesatorilor.

Propunerea legislativă iniţiată de subsemnatul şi susţinută de PNL vizează strict comercializarea pe piaţă a produselor agricole primare din producţia proprie, iar pentru acest lucru, fermierii vor dovedi provenienţa prin atestate de producător.

Cererea pentru acordarea primei de comercializare se va depune la centrul Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură în a cărei rază teritorială se află terenul, luciul de apă sau ferma de unde sunt obţinute produsele.

Măsura legislativă va limita valoarea primei de comercializare, care porneşte de la 200 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate către unităţi de procesare, dar care nu poate depăşi 20.000 de euro anual pe beneficiar, respectiv contravaloarea în lei a 100 euro/tonă pentru produsele agricole primare comercializate direct pentru consum, dar care nu poate depăşi 10.000 de euro anual pe beneficiar. Fondurile pentru plata primei de comercializare pentru fermierii români se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fiind prevăzut capitol distinct de cheltuieli, cu această destinaţie, a explicat deputatul Ion Ștefan (Grupul parlamentar PNL), într-o declarație de presă, făcută luni, 8 aprilie 2019.

Vizualizat: 4254 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

Anunț APIA ACUM plata ANT oi/capre, vaci, pe hectar!

17 aprilie 2024 - 07:39

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat marți, pe pagina Facebook, că sunt la plată toate ajutoarele naționale tranzitorii, ANT, atât pentru zootehnie, cât și pentru vegetal.

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

Anunț pentru gospodari, mici fermieri!

16 aprilie 2024 - 11:07

Mulţi fermieri din gospodăriile individuale şi-au asigurat necesarul de seminţe de la comercianţi neautorizaţi care au vândut aceste produse în pieţe şi oboare, existând incertitudini asupra calităţii acestora, avertizează Autoritatea Națională Fitosanitară.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii