Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI, DECIZIE DE URGENȚĂ pentru MICII FERMIERI!

Publicat: 29 martie 2018 - 17:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LEGEA CARE DEFAVORIZEAZĂ SAMSARII DIN PIEȚE IMPUNE O DECIZIE URGENTĂ! Ordonanță de urgență pentru micii fermieri care-și comercializează produsele în piețele din România și care beneficiază de ajutoare de minimis. Fără această decizie luată de premierul Viorica Dăncilă, o parte dintre fermierii români riscă să-și piardă ajutoarele de minimis sau să fie excluși din piețe.

Proiectul de ordonanță de urgență, publicat ASTĂZI, pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii, găsește o soluție de urgență pentru fermierii care nu au solicitat încă atestatele de producător și carnetele de comercializare sau cărora le expiră aceste acte la intrarea în vigoare a Legii 70/2018 care modifică Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Este vorba despre legea care scoate samsarii din piețe și avantajează micii fermieri care-și vând produsele agricole.

Deci, fermierii care au aceste acte expirate sau vor să le solicite acum primăriilor, până la tipărirea noilor formulare, vor putea beneficia de atestate de producător și carnete de comercializare provizorii pentru o perioadă de 120 de zile. Pe stoc mai sunt tipărite vechile modele de atestate și carnete.

Din cauza faptului că, Legea nr.70/2018 nu prevede o perioadă de tranziție până la aprobarea și tipărirea noilor formulare ale atestatului de producător/carnetului de comercializare a produselor agricole, nu pot fi eliberate atestate de producător/carnete de comercializare producătorilor agricoli care doresc să comercializeze produsele proprii în piață și care nu au solicitat până în prezent
emiterea acestor formulare sau dețin astfel de formulare care au expirat sau expiră după intrarea în vigoare a prevederilor Legii nr.70/2018

Ținând cont de faptul că, un număr foarte mare de fermieri accesează Programele multianuale guvernamentale, respectiv Programul tomate în spații protejate, Programul de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc, Programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii, iar atestatele de producător/carnetele de comercializare a produselor agricole sunt documente care, pe lângă calitatea de producător agricol, atestă și eligibilitatea acestora la acordarea sprijinului, având în vedere că, în această perioadă calendaristică comercializarea în piețe a produselor agricole vegetale și animale se află într-un cert progres și pentru a evita discriminarea unor producători agricoli față de alți producători agricoli, în sensul accesului echitabil în piețe a acestora, în vederea asigurării pieței cu produse autohtone, pentru verificarea provenienței și a calității acestora și pentru a evita orice dezechilibru al pieței, este necesară instituirea unei perioade de tranziție de maximum 120 zile pentru utilizarea atestatelor de producător/carnetelor de comercializare a produselor agricole tipărite și neeliberate la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Lipsa unor astfel de prevederi înseamnă atât imposibilitatea comercializării în piețe a produselor autohtone de către producătorii agricoli, cât și creșterea importurilor astfel, se impune întărirea disciplinei în domeniul valorificării produselor din sectorul
agricol și responsabilizarea producătorilor agricoli prin deținerea de atestate de producător/carnete de comercializare a produselor agricole, luând în considerare că nepromovarea prezentului act normativ în regim de urgenţă poate avea consecinţe nefavorabile asupra producătorilor agricoli și implicit asupra pieței, și anume:

a) imposibilitatea valorificării în piețe a produselor agricole autohtone;
b) neaccesarea de către producătorii agricoli a programelor guvernamentale multianuale de sprijin;
c) imposibilitatea comercializării produselor de către membrii grupurilor de producatori/organizatii
de producatori, persoane fizice, prin intermediul structurii asociative;
d) generarea unor situații conflictuale la nivelul unităților administrative teritoriale/directiilor pentru
agricultură județene;
e) apariția unor situații discriminatorii în rândul producătorilor agricoli;
f) imposibilitatea efectuării controalelor din partea autorităților competente, distorsionarea pieței.

Întrucât elementele prezentate constituie situaţii extraordinare şi vizează atât interesele economice ale producătorilor agricoli, cât și buna desfășurarea a activității comerciale în această perioadă, în considerarea faptului că aceste elemente vizează interesul general public şi constituie situaţie de urgenţă şi extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată,

Prin derogare de la prevederile art.II și art.III din Legea nr.70/2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.252 din 22 martie 2018, atestatele de producător, precum şi carnetele de comercializare, tipărite și aflate pe stoc, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot elibera pentru o perioadă de maxim 120 de zile în condițiile reglementărilor legale în vigoare la data tipăririi acestora și pot fi utilizate până la expirarea perioadei de valabilitate a vizei aplicate pe acestea, se arată în ordonanța de urgență.Vizualizat: 4552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

SAM la Agromalim 2019

SAM la Agromalim 2019

Smart Agro Machines România a expus la Agromalim 2019 patru semănători Sola şi un tractor Versatile, alături de o gamă completă de maşini şi utilaje agricole: pluguri Ermo, scarificatoare Pasto, discuri şi combinatoare Expom, un încărcător telescopic şi remorcă tehnologică Faresin, un încărcător Hydramet, distribuitoare de îngărşăminte Agres, maşini de erbicidat AgroMekanica şi altele.
Interviu cu Ciprian Popa, manager Smart Agro Machines

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

După spovedanie

După spovedanie
După ce termină spovedania, preotul îi spune în şoaptă unei tinere: Detalii