CREȘTEREA PLĂȚII LA HECTAR PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Prim-ministrul liberal al României, Ludovic Orban, a declarat, la instalarea oficială a ministrului agriculturii, că fermierii români nu beneficiază de plăți la hectar la același nivel cu fermierii din alte țări UE în ciuda contribuției României la bugetul Uniunii Europene. Un punct din programul de guvernare PNL este creșterea plății pe hectar măcar la media europeană de 266 euro/ha.
Plățile la hectar sunt mici în comparație cu plățile la hectar care se acordă în alte țări. Unul dintre obiectivele noastre la nivelul Uniunii Europene este acela de a obține plăți la hectar care să crească competitivitatea agriculturii românești. Pe de altă parte, creșterea plăților la hectar nu poate să modifice radical structura producției agricole. (...)
Noul ministru al Agriculturii nu va raporta producții la hectar care nu au nicio legătură cu realitatea. Sunt convins că va trata cu maximă seriozitate, fără niciun pic de populism, toate problemele care există. De asemenea, va fi un actor activ la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește fructificarea la maxim a politicii agricole, ca suport pentru dezvoltarea agriculturii românești, a spus Orban, miercuri seara, la conferința de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii.
Ludovic Orban a adăugat că prin Planul Național Strategic, care urmează să fie elaborat pentru noul exercițiu financiar 2021-2027, trebuie crescut gradul de procesare al produselor agricole. România exportă, în prezent, materie primă, cereale, animale vii etc. și mai puțin produse procesate, cu valoare adăugată.
În Programul de Guvernare PNL este prevăzut ca plata la hectar acordată fermierilor români să crească cel puțin la nivelul mediei din Uniunea Europeană. În ceea ce privește prioritățile în relația cu Uniunea Europeană, un obiectiv important al negocierilor ce vor fi derulate de către Partidul Național Liberal va fi eliminarea decalajului dintre subvențiile fermierilor români și fermierii din alte state și/sau stabilirea de măsuri compensatorii - în România, în anul 2019 subvenția medie este de 195 euro/ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 266 euro/ha, este menționat în Programul PNL.