Fermierii și procesatorii de pe piața laptelui au dezbătut în Comisia de agricultură prețul mic al laptelui. Produsele lactate românești pierd tot mai mult teren în fața lactatelor importate din Polonia sau Ungaria.
Singura soluție de creștere a vânzării produselor lactate românești pare să fie etichetarea. Deopotrivă, parlamentari și fermieri se bazează pe sentimentul naționalist al românului. Astfel, se va crea o subcomisie, subordonată Comisiei de agricultură, care să facă un inventar al legislației pe partea fiscală, dar și în domeniul etichetării produselor din lapte.
Dacă ar fi românul patriot nu ar mai cumpăra pe rupte de la Lidl. O dată cu etichetarea vor interveni și costuri suplimentare. Mă ocup de 15 ani de piața laptelui și deja sunt dezgustat să discutăm aceleași subiecte: dispariția cotelor de lapte, concurența neloială, piața ciclică a laptelui, etc. De când tot le spun fermierilor că trebuie să și vândă ce produc, dar ei chiar nu cunosc abecedarul afacerilor. Știu să dea de mâncare la vacă și să o mulgă. De ce nu-și iau consultanți în afaceri? Nu avem o bursă a laptelui în România, nu avem stocarea untului sau a laptelui praf. Din cei 500 de milioane de euro, deblocați de Comisia Europeană, o să profite alții, de exemplu Polonia, acuză Dorin Cojocaru, președintele APRIL.
România se află pe penultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de lapte, iar elaborarea unui program naţional pentru susţinerea consumului de lapte este o prioritate, spune Nini Săpunaru, președintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
În cadrul pachetului de măsuri, prezentat ieri (luni, 7 septembrie n.r.) de Comisia Europeană, am salutat şi decizia de a crește alocarea pentru Programul laptele în şcoli. În acest sens, Comisia Europeană promoveaza noi reguli care au dublu obiectiv: să furnizeze şcolarilor produse alimentare sănătoase şi să contribuie la educarea lor în vederea deprinderii unor obiceiuri alimentare sănătoase, a postat și Daniel Constantin, ministrul Agriculturii pe pagina sa.
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat, marți, 8 septembrie, că producţia de lapte de consum a scăzut cu 13,4% în iulie anul acesta faţă de iulie 2014, respectiv cu 2.588 de tone, iar faţă de iunie anul curent scăderea a fost de 10,5%, adică 1.954 tone.