ȚINTA PENTRU 2018! Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a declarat luni, 18 decembrie, la întâlnirea cu comisarul european Corina Crețu, că ținta pentru 2018 în ce privește atragerea fondurilor europene este de 6,3 miliarde de euro. O notă aparte o face agricultura, care a atras cele mai multe milioane de euro de la Europa, am fost premianți și performanți anul acesta și vrem și la anul, a spus Tudose.
Pentru anul viitor ne propunem 6,3 miliarde cel puţin. Suntem convinşi şi optimişti şi, cu ajutorul dumneavoastră şi cu ajutorul Comisiei, vom depăşi această sumă. Şi rămânem consecvenţi cu priorităţile noastre în ceea ce priveşte destinaţia acestor fonduri europene, pe educaţie, sănătate şi infrastructură, şi cu o notă aparte, aşa cum ne-am obişnuit, fondurile destinate agriculturii, unde vrem şi la anul să fim la fel de performanţi şi de premianţi ca anul acesta, a declarat Mihai Tudose, luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a contractelor de finanţare depuse pe două axe prioritare, în cadrul programelor POR 2014 - 2020 şi POIM.
Dealtfel, ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, în urmă cu o săptămână: România a absorbit fonduri europene în valoare de 1,55 miliarde de euro în acest an prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), faţă de 1,4 miliarde de euro, cât era programat.
La această sumă se adaugă avansul la plățile directe, achitat fermierilor români în contul campaniei 2017, care se cifrează la aproape un miliard de euro, rata de absorbție pe plățile directe finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) fiind de 99,9%, susține ministrul agriculturii.
Șeful Executivului le-a mulţumit, luni, vicepremierului Paul Stănescu, ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, ministrului Transporturilor, Felix Stroe, şi ministrului agriculturii, Petre Daea, pentru eforturile depuse în domeniul atragerii de fonduri europene, dar şi membrilor administraţiei locale care au aplicat pentru a obţine astfel de fonduri.
Am constatat în această perioadă două lucruri. Eforturile pe care le-am făcut de a debloca tot ceea ce era blocat - de la autorităţile de management şi lipsa de proiecte pe care să le găsim la maturitate să le putem implementa - s-au depăşit. În schimb, principalul adversar al atragerii de fonduri europene - ceea ce reprezintă unul dintre principalele motoare ale creşterii economice şi ale creşterii României - o reprezintă, totuşi, activitatea din România de la toate nivelurile. Suntem câteodată propriii noştri duşmani, mai rău decât poate orice duşman din afară să ne facă rău, a mai afirmat Tudose.
Pentru 2017, România și-a propus să atragă fonduri europene în valoare de 5,2 miliarde de euro, țintă care ar fi fost atinsă.