SE ÎNTÂMPLĂ CHIAR ACUM! Plata redistributivă va crește cu câteva procente ca să-i ajutăm pe fermierii mici, a aunțat prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, la Conferința Națională LAPAR, care se desfășoară chiar în aceste momente la București.
Pentru prima oară, la conferința organizată de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a participat un premier al României. Viorica Dăncilă i-a anunțat pe fermierii români că țara noastră se opune cu toate puterile plafonării plăților directe pentru fermele mari.
La nivelul Comisiei Europene se discută tot mai mult despre această propunere pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC) post 2020. Recent, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat că susține plafonarea plăților directe la suma de 60.000 de euro, iar banii economisiți astfel vor merge spre fermierii mici pentru că ei sunt inima economiei rurale.
Premierul României, fost europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, se opune categoric plafonării plăților care ar afecta serios marile exploatații agricole. În schimb, premierul a anunțat că Guvernul României se gândește să crească plata redistributivă cu câteva procente pentru a ajuta micii fermieri români.
Plata redistributivă se acordă pentru maxim 30 ha și este structurată pe două nivele. Primul nivel este de la 1 ha la 5 ha inclusiv, iar pentru anul trecut subvenția a fost de 5 euro/ha pentru acest nivel, și nivelul doi, de la 5 ha la 25 ha inclusiv, iar cuantumul pe hectar al subvenției este mult mai mare, anul trecut a fost de 48,32 euro/ha.
Premierul le-a reamintit fermierilor, în discurs, programele de ajutoare de stat inițiate și derulate de Guvernul PSD pentru agricultură, le-a promis că va urgenta cadastrarea terenurilor agricole, ca să nu se riște pierderea subvenției pe suprafață, și foarte important, i-a anunțat pe agricultori că, săptămâna viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanțelor, ministrul agriculturii și câțiva lideri ai fermierilor, în care se vor căuta soluții pentru ca subvențiile să nu mai fie impozitate și fermierii să nu mai fie supuși abuzurilor din partea Fiscului.
Dăncilă a ținut să-l felicite și pe ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru suma record absorbită de agricultură din fonduri europene. Anul trecut, agricultura a atras 1,2 miliarde de euro, iar anul acesta, 1,4 miliarde euro prin PNDR 2020. Este un record absolut, așa ceva nu s-a mai întâmplat până acum, a spus prim-ministrul Dăncilă.