REDEVENȚELE MICI DEVIN MARI! Arenda practicată de Agenția Domeniilor Statului (ADS) a fost mereu sub cea practicată de alți proprietari de terenuri agricole. Mulți dintre fermierii români au cerut renegocierea arendei, o poziționare corectă a pieței terenurilor agricole. Primul ministru Dacian Cioloș vrea să crească arenda de la ADS!
Da, am avut o discuţie cu conducerea ADS-ului şi vom lua măsurile necesare pentru studiile pedologice care să vină cu justificarea valorii terenurilor şi creșterii redevenței, pentru că e vorba nu doar de o valoare generală mică a redevențelor pentru terenurile agricole, dar avem şi diferențe de tratament ale unor terenuri care, din informațiile pe care le avem, au valori pedologice şi de fertilitate apropiate, dacă nu identice, a spus premierul Dacian Cioloș, joi, 11 august 2016 la Sibiu, la întâlnirea cu fermierii.
Agenția Domeniilor Statului are în administrare 328.051,58 ha. Suprafața totală de teren contractată, la nivelul anului 2013, este 269.408,61 ha. Pentru exploatarea terenurilor agricole ADS a încheiat contracte de concesiune/arendă/asociere în participațiune/chirie/locațiune cu diverse persoane fizice și jurdice.
La rândul lui și ministrul agriculturii a declarat anul acesta, în martie, că ar trebui să crească arenda pentru fermierii care au contract cu ADS.
Am avut mai multe discuții cu președintele ADS-ului și am spus că o soluție este să crească redevența pentru că sunt foarte multe suprafețe din cele 320.000 de hectare ale ADS-ului care sunt contractate pe mai puțin de 300 de kilogram grâu echivalent. Să nu uităm că subvenția este egală pentru 2015 indiferent de bonitatea terenului, 170 de euro pe hectar, deci cei care au arendat de la stat au niște beneficii foarte mari și nu mi se pare normal să rămână lucrurile așa. Să nu uităm că subvenția va ajunge la 196 de euro, deci e puțin 300 de kilograme când între privați este de 1.200 de kilograme, a declarat și ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în martie 2016 pentru TVR1.
Cea mai mare suprafaţă pentru care ADS are contracte în derulare s-ar afla în Brăila, 65.158 de hectare, din acestea, 56.220 de hectare ar fi exploatate de SC Agricost Insula Mare a Brăilei. Cel mai mare număr de companii din agricultură care au luat teren de la ADS se regăsesc în Sibiu (95), Timiş (62), Tulcea (62) şi Botoşani (44).