Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Premieră europeană: Uscător de cereale funcţional pe baza unei instalaţii termice alimentate cu peleți din paie

Publicat: 16 iulie 2014 - 14:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Administratorul societăţii agricole SC Agro Total, Marin Iordache a reușit să implementeze la uscătorul de cereale, de la silozurile sale, o instalație termică Eco Horneț de 1 MW (formată din două grupuri de 500 KW) alimentată cu peleți din paie și resturi vegetale.

După spusele acestuia, așa ceva nu a întâlnit pe niciunde în Europa și recunoaște că, cel puțin până la acest moment, riscul investițional aparține celor de la Eco Horneț și Cordoba România. Iordache chiar a glumit cu cei doi reprezentanți ai firmelor care au realizat acest pionerat, dar totodată este convins că acest proiect va merge și, chiar mai mult decât atât, va fi un succes. Acesta și-a exprimat regretul că statul nu se implică pe acest segment. De altfel, toată investiția a fost susținută din fonduri proprii. E vorba de șase celule furnizate de Cordoba România, fiecare cu o capacitate de 1.380 mc (aproximativ o mie de tone cereale), un uscător argentinian NDS de 25 tone/oră la 5% umiditate dar Iordache recomandă celor care se vor încumeta la o astfel de investiție să pornească de la început cu un uscător cu o capacitate mai mare (100 mc/oră) „în așa fel încât capacitatea de preluare să fie egală cu capacitatea de uscare”.

Marin Iordache a mai spus că investiția în capacitățile de stocare se pot ridica la 70-80 euro/tona depozitată. Investiția în instalația de uscare, conform declarațiilor lui Aurel Horneț, s-a ridicat la 50.000 euro. Instalațiile de tip Eco Horneț asigură o ardere totală, cu emisii foarte reduse (sub 7,4mg/Nmc - la particule, sub 10mg/Nmc – la emisiile COV și sub 250 mg/mc la emisiile de CO), un randament excepțional (93-97%) și asigură cel mai ieftin MW posibil (de trei patru ori mai mic decât cel obținut la CET-uri). Ca să producă un MW instalațiile ard aproximativ 220 kg de peleți din paie. Altfel zis, cu 200 g se produce un KW.

Este primul proiect de acest gen din Europa. Ca un exemplu de randament eficient, după afirmația lui Aurel Horneț, dacă instalația produsă de firma sa consumă 220 Kg pentru 1 MW în instalațiile care ard baloții de paie se consumă o tonă/ MW. Instalația asigură în uscător o temperatură între 105-120 grade Celsius, dar în probe s-a mers până la 250 de grade (bineînțeles că fără cereale în uscător). Totul este asistat electronic. Agro Total are de recoltat grâu de pe 1.280 ha, în totalitate soiuri românești. Glossa este cel mai cultivat soi (800 ha) urmat de Mirinda, Litera și Izvor.

Pe larg despre această premieră europeană în revista Ferma – numărul de august din acest an.

Vizualizat: 3289 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii