De câte ori are ocazia să se exprime public, Gheorghe Albu o face cu multă naturaleţe şi dezinvoltură.
Fiind invitat cu ocazia Zilei Câmpului Agricost – DuPont în Insula Mare a Brăilei, nu a irosit ocazia de a sublinia trei probleme majore identificate de fermier cu care se confruntă agricultura românească; şi anume: cele legate de fiscalitate, de birocraţie şi de schimbările climatice.
O ruşine: impozitarea arendei şi a subvenţiilor!
„Este o ruşine pentru România să impozităm şi să pasăm plata arendei în natură la acel proprietar de teren care are pământul în arendă şi vrea să primească plată în natură. Acesta este obligat să vină cu aproape 40 % din valoarea grâului, reprezentând 16% impozit, 9% TVA, 5,5% CASS. Trebuie să salvăm tradiţia şi obiceiul românesc pentru că oamenii preferă să nu mai ia drept arendă cereale, să nu mai crească animale în curte şi în felul ăsta să devină cumpărători de carne de proc de Crăciun din Anglia, de carne de miel de Paşti din Belgia şi alte alimente”, a declarat fermierul.
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Privaţi de Cereale şi Plante Oleaginoase Constanţa, a apreciat ca fiind nejustă şi excesivă măsura fiscală cu privire la impozitarea subvenţiilor la companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 500 mii de euro.
Registrul de zilieri, Premiul Nobel pentru Birocraţie!
„Cu privire la registrului de zilieri; credeţi-mă, celui care a înfiinţat şi a făcut această lege şi această „minunăţie” de registru, i-aş da Premiul Nobel pentru Birocraţie! În fiecare zi, jumătate din timpul de lucru îl pierdem completând acel registru, când puteam să-l fi completat o singură dată pe lună şi, în rest, să fi ţinut o evidenţă, o prezenţă zilnică”, a precizat Gheorghe Albu.
Fermierul s-a declarat nemulţumit şi de multele scheme de sprijin de la APIA pentru producătorii agricoli. „Sunt peste 100 de scheme de sprijin, în condiţile în care ar trebui să simplificăm aceste proceduri şi să avem doar două condiţii. Prima, să dovedeşti că ai pământ în exploataţie şi, a doua, să dovedeşti că îl cultivi. De multe ori producătorii agricoli nu înţeleg schemele şi trebuie să dea banii înapoi”.
Poveşti... neirigate!
O problemă majoră în România este apărarea cultivatorilor împotriva schimbărilor climatice. Potrivit fermierului de la Viişoara, în ţara noastră „nu mai avem anotimpuri, ci contraanotimpuri; iarna este primăvară şi primăvara este iarnă! La ora actuală se pune accent în reabilitarea sistemului naţional de irigaţii. În 27 de ani, irigaţiile le-am dezafectat, le-am vândut, le-am furat şi tot în 27 de ani s-au spus poveşti, poveşti pe care le-am spus şi eu când eram secretar de stat! Şi eu nu mai cred în ele”. Apoi a continuat: „De aceea este bine să ne îndreptăm atenţia asupra măsurilor conexe de combatere a secetei şi a deşertificării, cu privire la tehnologii adecvate momentului şi în Insula Mare a Brăilei am văzut astfel de tehnologii. Trebuie să promovăm în cultură soiuri şi hibrizi rezistenţi la secetă şi la arşiţă şi, cum spunea Lucian Buzdugan, să înfiinţăm perdele forestiere. Şi în felul ăsta depinde numai de noi, producătorii agricoli, să putem să trecem de acest impas”, a susţinut Gheorghe Albu.