Daniel Constantin a anunțat la Comisia de agricultură din Camera Deputaților că, la începutul lunii septembrie, se va lansa cea de-a 11 măsură de finanțare din PNDR 2014-2020. Este vorba despre infrastructura rurală, cu o alocare totală de 1,1 miliarde de euro.
Cred că suntem singurul program cu majoritatea liniilor de finanțare deschise. Avem pe piață, ca să spun așa, 900 de milioane de euro la dispoziția fermierilor. Sunt bucuros că au fost depuse deja 1.200 de proiecte la AFIR. Acest lucru îmi dă speranța că putem să avem un grad ridicat de absorbție. Mai mult decât atât, vom avea proiecte mult mai importante calitativ decât am avut până acum, este convins ministrul Agriculturii.
Cât privește PNDR 2007-2013 gradul de absorbție a ajuns la 87%, dar tinde să depășească 90%. A existat o presiune foarte mare pe care au simțit-o cei care au beneficiat de fonduri europene și anume necesitatea de a termina investițiile până la termenul de 30 septembrie 2015. Printr-o hotărâre de Guvern am anulat acel termen, vestea bună pentru fermieri este aceea că ei pot continua investițiile chiar și după 31 decembrie 2015, dacă proiectul este început și dacă experții europeni vor considera că putem termina într-un timp rezonabil investițiile. Niciun fermier care a început investițiile și care are contract de finanțare nu pierde sumele. Chiar dacă se termină regula N+2, spune Daniel Constantin.
Ce se înțelege prin regula N+2? N+2 presupune că banii Comisiei Europene nu pot să stea la dispoziția statului membru pe un termen nedeterminat. Există un termen-limită până la care aceste sume pot fi cheltuite. Deși se discută de o alocare multianuală, acest fapt nu înseamnă că statul membru cheltuiește suma alocată, pe timpul perioadei de 7 ani, după bunul plac. Există și o alocare anuală. Aceasta este cunoscută de la început și este clar definită pentru fiecare program. Sumele sunt contractate în limita respectivei alocări anuale.