Pe parcursul lunii noiembrie 2014 va predomina un regim termic al aerului normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în sud-estul şi local sudul şi vestul ţării, vremea va fi mai caldă decât în mod normal.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori favorabile parcurgerii proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate în epoca optimă, îndeosebi în zonele de câmpie.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie în aproape toată ţara, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în special în zonele nordice şi centrale, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, cantităţile lunare de apă vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, exceptând sud-estul, sudul şi vestul ţării, unde local acestea vor fi apropiate de mediile climatologice.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea regiunilor agricole. Pe unele suprafeţe din sud-estul, sudul şi local în estul şi vestul ţării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării va fi posibilă stagnarea temporară sau chiar declanşarea treptată a repausului biologic. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a plantelor va fi bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor se va prezenta medie şi slabă.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în general în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire, iar la cerealierele înfiinţate în afara epocii optime va fi posibilă definitivarea fazei de germinare, continuându-se totodată, răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
Funcţie de data semănatului, la rapiţă se va semnala predominant faza de înfrunzire, în majoritatea zonelor de cultură.
La viţa de vie va fi posibilă semnalarea stării de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se va definitiva îngălbenirea şi căderea frunzelor în toate plantaţiile, speciile fiind bine adaptate la condiţiile de iernare.
Prognoza meteorologicǎ sezonierǎ se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ și grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) și mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea şi chiar finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea vigurozităţii şi densităţii plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază de fosfor şi potasiu. sursa: ANM