Adama
Vinasa Rompak

Platforma CROP 360 - un nou instrument de lucru al fermierului

Publicat: 28 martie 2022 - 14:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În contextul actual, în care fermierii trebuie să optimizeze tratamentele aplicate, pentru a respecta limitările impuse pentru protecția mediului, soluțiile digitale pot ajuta prin informații precise și avertizări timpurii aducand si îmbunătățiri performanțelor fermei.

Un factor important care afectează producția culturilor îl reprezintă bolile și daunătorii. Acestea au capacitatea de a provoca pierderi considerabile. Cercetătorii caută permanent metode diverse de a contracara acțiunile bolilor și dăunătorilor cum ar fi:  

  • Introducerea în plantele de cultură a genelor de rezistență la diferite boli și dăunători. Însă agenții fitopatogeni răspund la această provocare prin apariția de rase noi cu virulență crescută.
  • Aplicarea unor tratamente preventive atunci când încă nu există boala, însă această metodă nu are o precizie și o acuratețe suficient de mare.
  • Monitorizarea apariției și evoluția bolilor și dăunătorilor bazată pe observarea vizuală și contracatarea prin aplicarea de tratament la momentul optim când boala sau dăunătorul este vulnerabil  

Un alt factor important este determinat de schimbările climatice cu impact asupra perioadei de vegetație a plantelor: restrângerea perioadelor de îngheț din timpul iernii, creșterea perioadelor cu temperaturi foarte ridicate din timpul vegetației, perioade cu precipitații consistente repartizate diferit de timpul în care plantele au cerințe ridicate față de consumul de apă. Acestea fac ca relația dintre plante și mediul de cultură să sufere modificări importante care necesită schimbarea tehnologiilor folosite in campanii și o permanentă observare și adaptare la noua situație. 

De exemplu, acum câțiva ani în Câmpia de Vest a României, cultura de grâu nu a fost corect monitorizată și nu s-a intervenit la momentul optim cu tratamente pentru prevenirea și combaterea fuzariozei, fapt ce a impactat grav nivelul producției și calității grâului pentru panificație.

Crop 360_b


De ce sunt importante soluțiile de monitorizare prin satelit?


Instrumentele digitale sesizează mai rapid schimbările care se produc în câmpurile cultivate prin utilizarea imaginilor satelitare integrate cu modele electronice de simulare și avertizare a apariției bolilor și dăunătorilor. În evaluarea evoluției plantelor sunt folosiți indici precum: Vegetativ, Stres hidric, Răsărirea plantelor, Fotosinteză, Clorofilă și Umiditatea din plante, ce asigură perioade mai mari și mai precise în care se poate interveni cu tratamente, biostimulatori și fertilizanți, cu efect de protecție și maximizare a producției agricole.

Prognoza climatologică de apariție a bolilor și dăunătorilor bazată pe temperatura aerului, perioada de umiditate a frunzelor plantelor corelată cu prognoza meteorologică și indicii satelitari, măresc posibilitatea stabilirii momentului optim de aplicare a tratamentului în fiecare cultură. Platforma CROP360 identifică momentele de aplicare a produselor de protecție a plantelor prin predicții regionale corelate cu acuratețea prognozei meteorologică și informațiile satelitare.

 

De ce este necesară analiza mai multor indici satelitari?

 

Indicii satelitari se completează unii pe alții pentru a oferi fermierului o imagine cât mai clară a situației câmpurilor agricole și în luarea deciziilor, astfel încât rezultatele fermei sa nu fie afectate.

Acești indexi permit observarea solelor din mai multe unghiuri pentru a compune și realiza o imagine clară si in timp util.

 

De ce recomandăm utilizarea platformei CROP360?

 

Platforma CROP360, prin intermediul modulelor existente, oferă fermierilor suportul decizional necesar pentru rezolvarea situaților aparute în ferma, management operational prin interconectarea informatiilor furnizate de fermier sau a celor analizate de platforma. Există de asemenea, module care permit analiza sau extragerea de rapoarte necesare a fi prezentate organelor de control. Spre exemplu, raport de aplicare a îngrășămintelor pe fiecare parcelă sau cultură, raport de evidență a aplicării pesticidelor pe fiecare solă și cultură, rapoarte de stocuri de inputuri, evidență de terenuri arendate ș.a.

Un aspect foarte important îl reprezintă garantarea securității datelor fiecărui fermier prin participarea strategică a partenerului Microsoft în platforma CROP 360.


Indici satelitari importanți care sunt analizați în platforma CROP360


Indicele MSAVI (Monitor Crops At Earliest Growth Stages) furnizează fermierului informații legate de primele etape de vegetație ale culturii. Este foarte important să avem informații timpurii despre stadiul  și evoluția plantelor dintr-o parcelă  agricolă, deoarece inca din momentul introducerii în pământ a seminței, ea trece prin foarte multe interacțiuni cu mediul înconjurător, iar de rezultatul acestor interacțiuni depinde creșterea și dezvoltarea culturii și obținerea unei producții suficient de mari și de o calitate corespunzătoare. Dacă în procesul de răsărire apar interacțiuni nefavorabile, în foarte multe cazuri fermierul corect informat, poate interveni pentru a nu fi afectata producția.

Dacă în timpul răsăririi fermierul observă că în parcelă apar zone cu diferențe de răsărire și dezvoltare (prin scala coloristică și numerologică, asa cum se poate observa în imaginea de mai jos), se  poate deplasa exact în zona respectivă pentru a constata cărui motiv se datorează situația existentă (ex. este o vatră cu un dăunător, o zonă în care există o rezervă de agenți fitopatogeni ai unei boli, în zona este o problemă de densitate a semănatului pe care mecanizatorul nu a observant-o la momentul respectiv sau mașina de semănat nu a aplicat îngrășăminte în zona respectivă odată cu semănatul, etc.).

Unii indici satelitari nu pot furniza informații exacte în această perioadă, din cauza faptului că în câmp nu există suficientă clorofilă sau solul este acoperit cu plante într-o foarte mică măsură sau imaginea poate fi distorsionată de suprafețe mari de sol neacoperit cu plante sau lumina în astfel de condiții poate crea imagini distorsionate. Indicele MSAVI a fost creat în acest scop și vine cu informații ce arată o imagine cromatică diferită, iar scara numerologică arată cât din suprafațe solei se găsește în anumite situații, pentru ca fermierul să poată analiza situația parcelei și să intervină rapid (ex. cu un tratament pentru boli sau dăunători, cu o fertilizare suplimentară redusă, cu un biostimulator sau dacă are probleme de deficit de apă la răsărire). 

Platforma CROP 360 - un nou instrument de lucru al fermierului_b

Indicele ReCl (denumit Clorofilă) este un indicator de sănătate al plantelor. Cu alte cuvinte, plantele sănătoase absorb si reflecta lumina în lungimea de undă observată de satelit.

Clorofila este strâns legată de absorbția de azot. Plantele sănătoase au o aprovizionare normală cu azot, o creștere normală si o culoare verde intens. Plantele care nu sunt suficient aprovizionate cu azot au tendința să se îngalbenească. În funcție de situația din câmp, de fertilizările anterioare, de producția planificată, cât și de alte condiții ale câmpului, fermierul poate decide dacă este nevoie de o fertilizare suplimentară. 

Platforma CROP 360 - un nou instrument de lucru al fermierului (2)_b

Prin analiza situației parcelei, atât a diferențelor cromatice, cât și a scalei numerologice care arată suprafețele care se găsesc în fiecare situație (asa cum se poate observa în această imagine), fermierul decide ce intervenție este necesar să facă și cât de repede trebuie intervenit pentru a nu avea pierderi de producție sau calitate, iar sola să poată oferi cantități constante pe toată suprafața.

Platforma CROP 360, prin intermediul modulelor oferite, pune la dispoziția fermierilor instrumente care ajută fermierii să-și gestioneze cat mai simplu și usor activitățile din fermă, să maximizeze producția, eficientizând în același timp utilizarea resurselor

Înregistrează-te ACUM în platforma Crop360 și beneficiază de oferta specială de 1 Euro* pentru partenerii Agricover. 

*Valoarea abonamentului anual este de 500 Euro. Pre­țurile nu includ TVA.

Pentru mai multe detalii contactează-ne pe adresa de email supportcrop360@agricover.ro sau la telefon  0758.027.029.

LOGO AGRICOVER nou

Vizualizat: 3090 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii