Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

PLATA REDISTRIBUTIVĂ de 127 EURO/HA! CINE SUNT FERMIERII CARE ÎNCASEAZĂ ACEȘTI BANI?

Publicat: 28 ianuarie 2018 - 15:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIFERENȚE MARI LA SUBVENȚIA PE HECTAR! România insistă pentru o subvenție pe hectar egală pentru toate statele membre UE. De mai mult timp sunt discuții despre banii încasați pe suprafață de un fermier belgian, grec, italian etc și unul român. AGROINFO a publicat detalii despre acest subiect. De fiecare dată, am apelat la informații oficiale, venite chiar de la Comisia Europeană. Și de data aceasta, vă facem cunoscută lista cu cuantumul plății redistributive ca să vedeți ce diferență uriașă este între un fermier belgian și unul român.

Belgia le plătește fermierilor din Valonia cel mai mare cuantum din UE pentru plata redistributivă, 127 euro/ha. Valoarea acestei scheme de plată, introdusă în anul 2015, poate să meargă până la 65% din plata medie pe hectar. Prin urmare, fermierii belgieni ar încasa pentru plata pe suprafață (schema de plată unică pe suprafață, SAPS) aproximativ 195 euro/ha.

Numărul de hectare pentru care se poate aloca această plată este limitat la un prag stabilit de autoritățile naționale (30 de hectare sau mărimea medie a exploatației în statele membre, dacă aceasta este mai mare decât 30 de hectare). Suma pe hectar este aceeași pentru toți agricultorii din țara în care este aplicată și nu poate depăși 65% din plata medie pe hectar, se arată în documentul obținut de noi de la Comisia Europeană.

Zece state membre UE au decis să opteze pentru plata redistributivă: Belgia - numai Valonia, Bulgaria, Germania, Franța, Croația, Lituania, Polonia, România, Regatul Unit și de anul trecut și Portugalia. Suma cu care se completează  schema de plată unică pe suprafață variază de la o țară la alta. Valoarea plății redistributive pornește de la 25 euro/ha, sumă plătită fermierilor francezi până la 127 euro/ha, suma plătită agricultorilor din Valonia, Belgia. Așadar, Franța le plătește fermierilor pe hectar, în contul acestei scheme de ajutor, aproape jumătate din suma pe care o achită România fermierilor.

La noi, valoarea plății redistributive, pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, se apropie de 50 de euro/ha. Pentru primul interval, între 1 ha și 5 ha, din 2015 și până acum, valoarea redistributivei a rămas neschimbată, 5 euro/ha. Pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, în 2015, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a achitat fermierilor 46,75 euro/ha, iar pentru Campania 2017 valoarea plății redistributive a crescut la 48,32 euro/ha. Așa cum o să observați din tabelul de mai jos, obținut de noi de la Comisia Europeană, valoarea plății redistributive pentru cel de-al doilea interval, înscrisă în dreptul României, este 51 de euro/ha, dar încă nu s-a ajuns la această sumă. Chiar dacă România a notificat această sumă la Comisia Europeană în septembrie 2016.

Țara noastră, caracterizată printr-un număr mare de exploatații mici, a ales să aplice două intervale pentru această plată redistributivă. Nu toate cele zece țări - după Brexit vor fi doar nouă - au mers pe această variantă și nu toate au pus limita de hectare pentru care li se achită fermierilor această plată la 30 de hectare. De exemplu, în Valonia, Belgia, unde plata redistributivă are cel mai mare cuantum din UE, 127 de euro/ha, banii li se achită fermierilor pentru  un singur interval, până la 30 de hectare. Așadar, belgienii nu au împărțit plata în două intervale. Aceeași sumă este încasată de fermieri pentru toate hectarele până la limita de 30 ha, indiferent de mărimea exploatației agricole. 

În Bulgaria e aceeași situație, cu mențiunea că valoarea pe hectar a plății redistributive este de 77 de euro,  mai puțin decât în Belgia, dar o sumă aproape dublă prin comparație cu România, iar fermierii primesc același cuantum pentru toate hectarele până la limita de 30 ha.

Germania merge pe două intervale, dar cu mari deosebiri față de România. Adică, primul interval este până la limita de 30 de hectare și valoarea pe hectar este  mult mai mare decât pentru cel de-al doilea interval, adică 50 euro/ha. Al doilea interval este cuprins între 30 ha și 46 ha inclusiv, iar valoarea pe hectar scade la 30 de euro. Franța, chiar dacă plătește jumătate din cuantumul achitat de România, merge cu limita până la 52 de hectare. Practic, fermierul francez primește pentru toate cele 52 de hectare aceeași sumă, 25 de euro/ha.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre UE au fost cele care au stabilit cum să se aplice această plată, un singur interval sau două, până la ce număr de hectare să li se achite fermierilor plata, care cuantum să fie mai mare, pentru primul sau pentru al doilea interval, etc. în funcție de particularitățile agriculturii din fiecare țară.

tabel-redistributiva-ue_b

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ ha, a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, și europarlamentarul Daniel Buda, după o întâlnire pe care a avut-o, săptămâna trecută, cu fermierii din județul Sălaj.

 

Vizualizat: 8976 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

URGENTAREA CADASTRĂRII TERENURILOR AGRICOLE PENTRU SALVAREA SUBVENȚIILOR FERMIERILOR!

25 octombrie 2020 - 13:55

SUBVENȚIILE APIA, ÎN PERICOL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că trebuie urgentată intabularea și cadastrarea terenurilor agricole pentru a fi eliminat riscul pierderii subvențiilor pe suprafață de către fermierii români.

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

MINISTRUL OROS: CEI CARE NU DORESC SĂ LUCREZE PĂMÂNTUL SĂ BENEFICIEZE DE RENTA VIAGERĂ!

25 octombrie 2020 - 13:27

MODIFICĂRI LEGEA RENTEI VIAGERE AGRICOLE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică, 25 octombrie 2020, într-o conferință de presă susținută la Cluj Napoca, că se va modifica legea rentei viagere agricole în așa fel încât să beneficieze de acești bani proprietarii de terenuri agricole care nu doresc să lucreze aceste terenuri.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: TRANSFER DE BANI ÎNTRE SUBVENȚIILE AGRICOLE!

24 octombrie 2020 - 10:49

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, transferul de bani între cei doi piloni ai noii Poliici Agricole Comune 2021-2027, Pilonul 1 plăți directe și Pilonul 2 dezvoltare rurală. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European.

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

VOTAT! BANII PENTRU SATELE ROMÂNEȘTI!

24 octombrie 2020 - 08:54

AJUTOR PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, o serie de măsuri și ajutoare din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. AGROINFO, așa cum v-a promis, vă informează despre fiecare decizie luată de europarlamentarii de la Bruxelles. Ne ajută cu explicații despre fiecare vot dat vineri seara europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European.

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

VOTAT! CUM SE ÎMPART BANII ÎNTRE SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

24 octombrie 2020 - 08:33

NOUA POLITICĂ AGRICOLĂ COMUNĂ! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, măsurile de ajutor, subvențiile din noua Politică Agricolă Comună 2021-2027. Sunt trei dosare privind reforma PAC, care au fost votate vineri de eurodeputați și care aduc schimbări majore.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: APARE NOUL FERMIER CARE VA AVEA ACCES MAI UȘOR LA BANI EUROPENI!

24 octombrie 2020 - 08:09

VOTAT! Parlamentul European a votat vineri seara, 23 octombrie 2020, trei dosare privind reforma Politcii Agricole Comune 2021-2027. Apare un nou concept, noul fermier, care va avea acces mai ușor la fondurile europene, la fel ca tânărul fermier, dar spre deosebire de acesta, noul fermier poate să aibă o vârstă de peste 40 de ani, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European.

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

VOTAT! TINERII FERMIERI, AJUTOR DE 100.000 DE EURO PENTRU 7 ANI!

24 octombrie 2020 - 07:55

SUBVENȚII FERMIERI. Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European, a anunțat vineri seara că Parlamentul European a adoptat cele trei dosare privind reforma Politicii Agricole Comune 2021-2027, și anume: PAC - sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre și finanțate de FEGA și de FEADR, PAC: finanțarea, gestionarea și monitorizarea, PAC: modificarea Regulamentului OCP și a altor regulamente.

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

CINE A AVUT VACI ÎN 2018 IA SUBVENȚIA APIA DE 70 DE EURO/ANIMAL!

23 octombrie 2020 - 15:07

VOTAT ÎN PLENUL PARLAMENTULUI EUROPEAN! Vechea dată de referință pentru bovine 31 ianuarie 2018 a fost schimbată! Noua data de referință pentru bovine este 1 iunie 2018! Anunțul a fost făcut joi, 22 octombrie 2020, atât de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), cât și de ministrul agriculturii, Adrian Oros. Ce înseamnă acest lucru? Crescătorii de bovine care au avut vaci de carne la 1 iunie 2018 vor încasa ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestei subvenții fiind de 70 de euro/vacă la nivelul anului 2019.

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

CRIZA SANITARĂ A LOVIT ÎN CEI MICI!

23 octombrie 2020 - 13:34

COMUNICAT. Pandemia de COVID-19 a pus la mare încercare cramele mici: exporturile către China au fost blocate, iar consumul din HoReCa s-a redus considerabil. Crama Dealul Dorului încearcă să acopere reducerea punctelor de desfacere prin lansarea magazinului online, anunță Crama Dealul Dorului într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

ULTIMA ZI PENTRU SUBVENȚIA DE 7.000 EURO/FERMĂ! CÂND FACE APIA PLĂȚILE!

23 octombrie 2020 - 08:11

AJUTOARE MĂSURA 21. Astăzi, 23 octombrie 2020, este ultima zi în care crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe, cartofi mai pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ajutorul Covid-19 de maxim 7.000 de euro/fermă. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat joi, în ședința de Guvern, când se va face plata acestui ajutor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii