Adama
Agreena
AGRICOVER

PLATA REDISTRIBUTIVĂ de 127 EURO/HA! CINE SUNT FERMIERII CARE ÎNCASEAZĂ ACEȘTI BANI?

Publicat: 28 ianuarie 2018 - 15:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIFERENȚE MARI LA SUBVENȚIA PE HECTAR! România insistă pentru o subvenție pe hectar egală pentru toate statele membre UE. De mai mult timp sunt discuții despre banii încasați pe suprafață de un fermier belgian, grec, italian etc și unul român. AGROINFO a publicat detalii despre acest subiect. De fiecare dată, am apelat la informații oficiale, venite chiar de la Comisia Europeană. Și de data aceasta, vă facem cunoscută lista cu cuantumul plății redistributive ca să vedeți ce diferență uriașă este între un fermier belgian și unul român.

Belgia le plătește fermierilor din Valonia cel mai mare cuantum din UE pentru plata redistributivă, 127 euro/ha. Valoarea acestei scheme de plată, introdusă în anul 2015, poate să meargă până la 65% din plata medie pe hectar. Prin urmare, fermierii belgieni ar încasa pentru plata pe suprafață (schema de plată unică pe suprafață, SAPS) aproximativ 195 euro/ha.

Numărul de hectare pentru care se poate aloca această plată este limitat la un prag stabilit de autoritățile naționale (30 de hectare sau mărimea medie a exploatației în statele membre, dacă aceasta este mai mare decât 30 de hectare). Suma pe hectar este aceeași pentru toți agricultorii din țara în care este aplicată și nu poate depăși 65% din plata medie pe hectar, se arată în documentul obținut de noi de la Comisia Europeană.

Zece state membre UE au decis să opteze pentru plata redistributivă: Belgia - numai Valonia, Bulgaria, Germania, Franța, Croația, Lituania, Polonia, România, Regatul Unit și de anul trecut și Portugalia. Suma cu care se completează  schema de plată unică pe suprafață variază de la o țară la alta. Valoarea plății redistributive pornește de la 25 euro/ha, sumă plătită fermierilor francezi până la 127 euro/ha, suma plătită agricultorilor din Valonia, Belgia. Așadar, Franța le plătește fermierilor pe hectar, în contul acestei scheme de ajutor, aproape jumătate din suma pe care o achită România fermierilor.

La noi, valoarea plății redistributive, pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, se apropie de 50 de euro/ha. Pentru primul interval, între 1 ha și 5 ha, din 2015 și până acum, valoarea redistributivei a rămas neschimbată, 5 euro/ha. Pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, în 2015, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a achitat fermierilor 46,75 euro/ha, iar pentru Campania 2017 valoarea plății redistributive a crescut la 48,32 euro/ha. Așa cum o să observați din tabelul de mai jos, obținut de noi de la Comisia Europeană, valoarea plății redistributive pentru cel de-al doilea interval, înscrisă în dreptul României, este 51 de euro/ha, dar încă nu s-a ajuns la această sumă. Chiar dacă România a notificat această sumă la Comisia Europeană în septembrie 2016.

Țara noastră, caracterizată printr-un număr mare de exploatații mici, a ales să aplice două intervale pentru această plată redistributivă. Nu toate cele zece țări - după Brexit vor fi doar nouă - au mers pe această variantă și nu toate au pus limita de hectare pentru care li se achită fermierilor această plată la 30 de hectare. De exemplu, în Valonia, Belgia, unde plata redistributivă are cel mai mare cuantum din UE, 127 de euro/ha, banii li se achită fermierilor pentru  un singur interval, până la 30 de hectare. Așadar, belgienii nu au împărțit plata în două intervale. Aceeași sumă este încasată de fermieri pentru toate hectarele până la limita de 30 ha, indiferent de mărimea exploatației agricole. 

În Bulgaria e aceeași situație, cu mențiunea că valoarea pe hectar a plății redistributive este de 77 de euro,  mai puțin decât în Belgia, dar o sumă aproape dublă prin comparație cu România, iar fermierii primesc același cuantum pentru toate hectarele până la limita de 30 ha.

Germania merge pe două intervale, dar cu mari deosebiri față de România. Adică, primul interval este până la limita de 30 de hectare și valoarea pe hectar este  mult mai mare decât pentru cel de-al doilea interval, adică 50 euro/ha. Al doilea interval este cuprins între 30 ha și 46 ha inclusiv, iar valoarea pe hectar scade la 30 de euro. Franța, chiar dacă plătește jumătate din cuantumul achitat de România, merge cu limita până la 52 de hectare. Practic, fermierul francez primește pentru toate cele 52 de hectare aceeași sumă, 25 de euro/ha.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre UE au fost cele care au stabilit cum să se aplice această plată, un singur interval sau două, până la ce număr de hectare să li se achite fermierilor plata, care cuantum să fie mai mare, pentru primul sau pentru al doilea interval, etc. în funcție de particularitățile agriculturii din fiecare țară.

tabel-redistributiva-ue_b

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ ha, a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, și europarlamentarul Daniel Buda, după o întâlnire pe care a avut-o, săptămâna trecută, cu fermierii din județul Sălaj.

 

Vizualizat: 9507 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

Comunicat APIA ASTĂZI! Plăți făcute!

12 septembrie 2024 - 16:37

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat autorizarea la plată a rentierilor agricoli care și-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 martie – 02 septembrie 2024. Astfel, a fost autorizat la plată un număr total de 23.603 rentieri agricoli cu suma totală de 31,56 milioane lei.

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

Legea care-i scutește pe fermieri de executarea silită!

12 septembrie 2024 - 16:21

Guvernul Republicii Moldova vrea să adopte o lege care îi va scuti pe fermieri de executarea forțată a plăților către bănci.

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

Terenurile pentru subvenții APIA cadastrate, intabulate!

12 septembrie 2024 - 08:08

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) anunță finalizarea înregistrării sistematice integrale a imobilelor în 266 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 27.800 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 5,9 milioane de hectare.

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Mesaj URGENT APIA plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

12 septembrie 2024 - 07:59

Termen urgent pentru plata subvențiilor APIA! Fermierii, crescătorii de animale care solicită subvenții pe hectar și cap animal pentru acest an trebuie să se prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 30 septembrie 2024.

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

Șef APIA: Verificări APIA suplimentare anul ăsta la plata subvențiilor APIA!

11 septembrie 2024 - 10:49

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează, în această perioadă, o serie de controale care au ca țintă solicitanții de subvenții APIA pe hectar și cap animal, adică fermierii, crescătorii de animale care au cerut subvențiile aferente acestui an. 

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

Subvenția APIA 250 euro/ha, termen plată 15 septembrie!

11 septembrie 2024 - 07:10

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară de 250 euro/ha în cazul în care exploatează terenuri în zona în care trăiește protejată gâsca cu gât roșu. Termen APIA important pentru încasarea celor 250 euro/ha, cât este cuantumul acestei subvenții, e 15 septembrie 2024.

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

Buget mai mare pentru subvențiile fermierilor!

10 septembrie 2024 - 17:07

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a participat în perioada 08-10 septembrie 2024 la Reuniunea Informală a Miniștrilor agriculturii din statele membre UE, desfășurată la Budapesta (Ungaria), eveniment organizat de Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene.

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

Subvenția APIA de 128 euro/ha, termene plată septembrie!

10 septembrie 2024 - 10:56

Fermierii, crescătorii de animale care au accesat Pachetul 4 - culturi verzi din cadrul Măsurii 10 agro-mediu și climă, trebuie să respecte termenele APIA din septembrie pentru a beneficia anul acesta de cei 128 euro/ha, cât e stabilit cuantumul pentru acest pachet.

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

Fermierii care primesc subvenția de 200 euro/ha!

09 septembrie 2024 - 19:18

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că toți fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă în proporție de 100% vor primi o subvenție de 200 euro/hectar. Banii vor veni până pe 15 octombrie.

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

Mesaj tranșant șef APIA pentru proprietarii de terenuri!

09 septembrie 2024 - 18:07

Cine are dreptul să încaseze subvenția APIA pe hectar? NU e deajuns să fii proprietar de teren ca să iei anual bani pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Subvenția APIA pe hectar i se cuvine celui care lucrează terenul, nu proprietarului, spune tranșant directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
O bătrânică sună la Poliţie: Detalii