Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

PLATA REDISTRIBUTIVĂ de 127 EURO/HA! CINE SUNT FERMIERII CARE ÎNCASEAZĂ ACEȘTI BANI?

Publicat: 28 ianuarie 2018 - 15:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIFERENȚE MARI LA SUBVENȚIA PE HECTAR! România insistă pentru o subvenție pe hectar egală pentru toate statele membre UE. De mai mult timp sunt discuții despre banii încasați pe suprafață de un fermier belgian, grec, italian etc și unul român. AGROINFO a publicat detalii despre acest subiect. De fiecare dată, am apelat la informații oficiale, venite chiar de la Comisia Europeană. Și de data aceasta, vă facem cunoscută lista cu cuantumul plății redistributive ca să vedeți ce diferență uriașă este între un fermier belgian și unul român.

Belgia le plătește fermierilor din Valonia cel mai mare cuantum din UE pentru plata redistributivă, 127 euro/ha. Valoarea acestei scheme de plată, introdusă în anul 2015, poate să meargă până la 65% din plata medie pe hectar. Prin urmare, fermierii belgieni ar încasa pentru plata pe suprafață (schema de plată unică pe suprafață, SAPS) aproximativ 195 euro/ha.

Numărul de hectare pentru care se poate aloca această plată este limitat la un prag stabilit de autoritățile naționale (30 de hectare sau mărimea medie a exploatației în statele membre, dacă aceasta este mai mare decât 30 de hectare). Suma pe hectar este aceeași pentru toți agricultorii din țara în care este aplicată și nu poate depăși 65% din plata medie pe hectar, se arată în documentul obținut de noi de la Comisia Europeană.

Zece state membre UE au decis să opteze pentru plata redistributivă: Belgia - numai Valonia, Bulgaria, Germania, Franța, Croația, Lituania, Polonia, România, Regatul Unit și de anul trecut și Portugalia. Suma cu care se completează  schema de plată unică pe suprafață variază de la o țară la alta. Valoarea plății redistributive pornește de la 25 euro/ha, sumă plătită fermierilor francezi până la 127 euro/ha, suma plătită agricultorilor din Valonia, Belgia. Așadar, Franța le plătește fermierilor pe hectar, în contul acestei scheme de ajutor, aproape jumătate din suma pe care o achită România fermierilor.

La noi, valoarea plății redistributive, pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, se apropie de 50 de euro/ha. Pentru primul interval, între 1 ha și 5 ha, din 2015 și până acum, valoarea redistributivei a rămas neschimbată, 5 euro/ha. Pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, în 2015, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a achitat fermierilor 46,75 euro/ha, iar pentru Campania 2017 valoarea plății redistributive a crescut la 48,32 euro/ha. Așa cum o să observați din tabelul de mai jos, obținut de noi de la Comisia Europeană, valoarea plății redistributive pentru cel de-al doilea interval, înscrisă în dreptul României, este 51 de euro/ha, dar încă nu s-a ajuns la această sumă. Chiar dacă România a notificat această sumă la Comisia Europeană în septembrie 2016.

Țara noastră, caracterizată printr-un număr mare de exploatații mici, a ales să aplice două intervale pentru această plată redistributivă. Nu toate cele zece țări - după Brexit vor fi doar nouă - au mers pe această variantă și nu toate au pus limita de hectare pentru care li se achită fermierilor această plată la 30 de hectare. De exemplu, în Valonia, Belgia, unde plata redistributivă are cel mai mare cuantum din UE, 127 de euro/ha, banii li se achită fermierilor pentru  un singur interval, până la 30 de hectare. Așadar, belgienii nu au împărțit plata în două intervale. Aceeași sumă este încasată de fermieri pentru toate hectarele până la limita de 30 ha, indiferent de mărimea exploatației agricole. 

În Bulgaria e aceeași situație, cu mențiunea că valoarea pe hectar a plății redistributive este de 77 de euro,  mai puțin decât în Belgia, dar o sumă aproape dublă prin comparație cu România, iar fermierii primesc același cuantum pentru toate hectarele până la limita de 30 ha.

Germania merge pe două intervale, dar cu mari deosebiri față de România. Adică, primul interval este până la limita de 30 de hectare și valoarea pe hectar este  mult mai mare decât pentru cel de-al doilea interval, adică 50 euro/ha. Al doilea interval este cuprins între 30 ha și 46 ha inclusiv, iar valoarea pe hectar scade la 30 de euro. Franța, chiar dacă plătește jumătate din cuantumul achitat de România, merge cu limita până la 52 de hectare. Practic, fermierul francez primește pentru toate cele 52 de hectare aceeași sumă, 25 de euro/ha.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre UE au fost cele care au stabilit cum să se aplice această plată, un singur interval sau două, până la ce număr de hectare să li se achite fermierilor plata, care cuantum să fie mai mare, pentru primul sau pentru al doilea interval, etc. în funcție de particularitățile agriculturii din fiecare țară.

tabel-redistributiva-ue_b

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ ha, a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, și europarlamentarul Daniel Buda, după o întâlnire pe care a avut-o, săptămâna trecută, cu fermierii din județul Sălaj.

 

Vizualizat: 8855 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

14 iulie 2020 - 20:44

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea pentru modificarea și completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan este constituțională. Legea impune o serie de condiții la vânzarea terenurilor agricole astfel încât cetățenii străini să nu mai poată cumpăra teren în România.

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

LOVITURĂ pentru FERMIERI!

14 iulie 2020 - 20:12

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituțională, în ansamblul său, este precizat într-un comunicat al CCR.

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

14 iulie 2020 - 19:06

SCHIMBARE RADICALĂ. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că sprijinul cuplat trebuie obligatoriu legat de producție. Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie și cu o valoare importantă pe hectar, în sectorul vegetal fiind acordată pentru anumite culturi agricole. Sprijinul cuplat din vegetal este legat și acum de obținerea unor producții, în schimb, în zootehnie, plata sprijinului cuplat nu a fost condiționată de producție.

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

14 iulie 2020 - 15:06

STOP CERERI PENTRU SUBVENȚII APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi că nicio cerere unică de plată depusă de fermieri după data de 10 iulie 2020 nu este admisă la plata subvențiilor. Pentru acest an, vor încasa subvenții agricole un număr de 830.898 de fermieri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

14 iulie 2020 - 14:00

OFICIAL APIA! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat în data de 10 iulie 2020, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 830.898 cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

ANUNȚ MADR: BANI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ANUNȚ MADR: BANI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

14 iulie 2020 - 09:00

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern care stabilește suma alocată pentru acest an pentru plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură.

ȘEFUL AFIR, MESAJ de ASTĂZI pentru TINERII FERMIERI!

ȘEFUL AFIR, MESAJ de ASTĂZI pentru TINERII FERMIERI!

13 iulie 2020 - 21:25

PE ÎNȚELESUL FERMIERULUI. Pentru submăsura 6.1, am solicitat colegilor conceperea unui material construit special pentru a înlesni asimilarea facilă a informațiilor privind accesarea submăsurii. Materialul conține, în mod clar și concis, informațiile de bază, și anume: cuantumul fondurilor care pot fi accesate, beneficiarii eligibili, criteriile de selecție sau condițiile de accesare, îi anunță directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Mihai Liviu Moraru, pe tinerii fermieri.

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

TÂNĂR OIER: TRUDIM ZI ȘI NOAPTE, HOȚII NE FURĂ, BĂIEȚII DEȘTEPȚI NE IAU SUBVENȚIILE!

13 iulie 2020 - 14:37

NECAZURI. Trudim zi și noapte, hoții ne fură munca, băieții deștepți ne iau subvențiile, ajutoarele europene și terenurile de la ADS, statul român nu ne sprijină, ne-a scris cu amărăciune un tânăr crescător de ovine din localitatea Bârsa, județul Arad.

MINISTRUL OROS: ROMÂNIA, SINGURA ȚARĂ UE CU DIRECȚII AGRICOLE! PESTE TOT SUNT CAMERE AGRICOLE!

MINISTRUL OROS: ROMÂNIA, SINGURA ȚARĂ UE CU DIRECȚII AGRICOLE! PESTE TOT SUNT CAMERE AGRICOLE!

13 iulie 2020 - 11:47

DECLARAȚIE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică seara, pentru Realitatea TV, că România este singura țară din Europa unde există direcții agricole județene, instituții de stat care gestionează agricultura. Peste tot în Europa există Camerele agricole care sunt entități private de gestionare a agriculturii.

AJUTOR DE 2.500 DE LEI pentru CEI CARE ANGAJEAZĂ ROMÂNI ÎNTORȘI DIN STRĂINĂTATE, TINERI ȘI PERSOANE PESTE 50 DE ANI!

AJUTOR DE 2.500 DE LEI pentru CEI CARE ANGAJEAZĂ ROMÂNI ÎNTORȘI DIN STRĂINĂTATE, TINERI ȘI PERSOANE PESTE 50 DE ANI!

13 iulie 2020 - 11:06

AJUTOR ANGAJARE. Ajutor de maxim 2.500 de lei/angajat pentru cei care angajează români întorși din străinătate, tineri și persoane cu vârsta de peste 50 de ani, este una dintre măsurile prevăzute la capitolul Măsuri active de ocupare a forței de muncă și de protecție socială din Planul național de investiții și relansare economică asumat de Guvernul Orban.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Noroc sau ghinion?

Noroc sau ghinion?
Bărbatul se întoarce acasă. Detalii