KWS+
Reclama header after big part 2

PLATA REDISTRIBUTIVĂ de 127 EURO/HA! CINE SUNT FERMIERII CARE ÎNCASEAZĂ ACEȘTI BANI?

Publicat: 28 ianuarie 2018 - 15:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DIFERENȚE MARI LA SUBVENȚIA PE HECTAR! România insistă pentru o subvenție pe hectar egală pentru toate statele membre UE. De mai mult timp sunt discuții despre banii încasați pe suprafață de un fermier belgian, grec, italian etc și unul român. AGROINFO a publicat detalii despre acest subiect. De fiecare dată, am apelat la informații oficiale, venite chiar de la Comisia Europeană. Și de data aceasta, vă facem cunoscută lista cu cuantumul plății redistributive ca să vedeți ce diferență uriașă este între un fermier belgian și unul român.

Belgia le plătește fermierilor din Valonia cel mai mare cuantum din UE pentru plata redistributivă, 127 euro/ha. Valoarea acestei scheme de plată, introdusă în anul 2015, poate să meargă până la 65% din plata medie pe hectar. Prin urmare, fermierii belgieni ar încasa pentru plata pe suprafață (schema de plată unică pe suprafață, SAPS) aproximativ 195 euro/ha.

Numărul de hectare pentru care se poate aloca această plată este limitat la un prag stabilit de autoritățile naționale (30 de hectare sau mărimea medie a exploatației în statele membre, dacă aceasta este mai mare decât 30 de hectare). Suma pe hectar este aceeași pentru toți agricultorii din țara în care este aplicată și nu poate depăși 65% din plata medie pe hectar, se arată în documentul obținut de noi de la Comisia Europeană.

Zece state membre UE au decis să opteze pentru plata redistributivă: Belgia - numai Valonia, Bulgaria, Germania, Franța, Croația, Lituania, Polonia, România, Regatul Unit și de anul trecut și Portugalia. Suma cu care se completează  schema de plată unică pe suprafață variază de la o țară la alta. Valoarea plății redistributive pornește de la 25 euro/ha, sumă plătită fermierilor francezi până la 127 euro/ha, suma plătită agricultorilor din Valonia, Belgia. Așadar, Franța le plătește fermierilor pe hectar, în contul acestei scheme de ajutor, aproape jumătate din suma pe care o achită România fermierilor.

La noi, valoarea plății redistributive, pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, se apropie de 50 de euro/ha. Pentru primul interval, între 1 ha și 5 ha, din 2015 și până acum, valoarea redistributivei a rămas neschimbată, 5 euro/ha. Pentru cel de-al doilea interval, între 5 ha și 30 ha inclusiv, în 2015, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le-a achitat fermierilor 46,75 euro/ha, iar pentru Campania 2017 valoarea plății redistributive a crescut la 48,32 euro/ha. Așa cum o să observați din tabelul de mai jos, obținut de noi de la Comisia Europeană, valoarea plății redistributive pentru cel de-al doilea interval, înscrisă în dreptul României, este 51 de euro/ha, dar încă nu s-a ajuns la această sumă. Chiar dacă România a notificat această sumă la Comisia Europeană în septembrie 2016.

Țara noastră, caracterizată printr-un număr mare de exploatații mici, a ales să aplice două intervale pentru această plată redistributivă. Nu toate cele zece țări - după Brexit vor fi doar nouă - au mers pe această variantă și nu toate au pus limita de hectare pentru care li se achită fermierilor această plată la 30 de hectare. De exemplu, în Valonia, Belgia, unde plata redistributivă are cel mai mare cuantum din UE, 127 de euro/ha, banii li se achită fermierilor pentru  un singur interval, până la 30 de hectare. Așadar, belgienii nu au împărțit plata în două intervale. Aceeași sumă este încasată de fermieri pentru toate hectarele până la limita de 30 ha, indiferent de mărimea exploatației agricole. 

În Bulgaria e aceeași situație, cu mențiunea că valoarea pe hectar a plății redistributive este de 77 de euro,  mai puțin decât în Belgia, dar o sumă aproape dublă prin comparație cu România, iar fermierii primesc același cuantum pentru toate hectarele până la limita de 30 ha.

Germania merge pe două intervale, dar cu mari deosebiri față de România. Adică, primul interval este până la limita de 30 de hectare și valoarea pe hectar este  mult mai mare decât pentru cel de-al doilea interval, adică 50 euro/ha. Al doilea interval este cuprins între 30 ha și 46 ha inclusiv, iar valoarea pe hectar scade la 30 de euro. Franța, chiar dacă plătește jumătate din cuantumul achitat de România, merge cu limita până la 52 de hectare. Practic, fermierul francez primește pentru toate cele 52 de hectare aceeași sumă, 25 de euro/ha.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre UE au fost cele care au stabilit cum să se aplice această plată, un singur interval sau două, până la ce număr de hectare să li se achite fermierilor plata, care cuantum să fie mai mare, pentru primul sau pentru al doilea interval, etc. în funcție de particularitățile agriculturii din fiecare țară.

tabel-redistributiva-ue_b

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ ha, a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, și europarlamentarul Daniel Buda, după o întâlnire pe care a avut-o, săptămâna trecută, cu fermierii din județul Sălaj.

 

Vizualizat: 9023 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 22 - 28 Ianuarie 2021!

22 ianuarie 2021 - 11:15

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării.

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

ȘEFUL APIA: ANUNȚ DESPRE PLATA AJUTORULUI COVID-19 PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 08:58

AJUTOARE EXCEPȚIONALE FERMIERI. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, anunță că toți fermierii, crescătorii de animale, eligibili pentru plata ajutorului Covid-19 și-au primit integral sumele cuvenite.

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

JUDEȚUL CU FERMIERI MARI! 86,2% DIN TOTAL SUPRAFAȚĂ SOLICITATĂ LA PLATA APIA SUNT FERME de PESTE 50 HA!

22 ianuarie 2021 - 08:18

SUBVENȚIA APIA PE HECTAR. Suprafața aferentă cererilor de plată de peste 50 ha reprezintă 86,2% din totalul suprafeței declarate în județul nostru, declară directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Ialomița, Virgil Dorobanțu. Este județul cu fermieri mari, unde terenurile sunt comasate.

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

SUBVENȚII APIA DE 1.000 DE EURO/FAMILIE!

22 ianuarie 2021 - 07:36

PLĂȚI ÎN AGRICULTURĂ. Dacă sumele plătite prin APIA le raportăm la numărul de locuitori ai județului Covasna de aproximativ 200.000 loc. revine suma de 325 euro /cap de locuitor, respectiv aproximativ 1000 euro / familie, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică.

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

ANUNȚUL UNUI DIRECTOR APIA DESPRE PLATA SPRIJINULUI CUPLAT, SUBVENȚIA MARE!

22 ianuarie 2021 - 07:15

SUBVENȚIILE APIA CELE MAI RÂVNITE. Numărul de animale pentru care crescătorii solicită sprijin cuplat zootehnic aproape că s-a triplat în 2020, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Covasna, Marius Popică. Aceeași situație și-n cazul sprijinului cuplat vegetal, a crescut numărul de hectare pentru care se cere această subvenție.

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

MESAJUL ȘEFULUI APIA PENTRU FERMIERI!

22 ianuarie 2021 - 06:34

PLATA SUBVENȚIILOR APIA ÎN ANUL 2021! Toți fermierii eligibili pentru plata ajutoarelor excepționale Covid-19 au primit integral banii până la această dată, le transmite directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, fermierilor români, într-un mesaj publicat de revista APIA.

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

PROGRAM DE SPRIJIN PENTRU FERMIERI CARE SE VA DERULA TIMP DE 10 ANI!

21 ianuarie 2021 - 21:11

SPRIJIN AGRICULTURĂ. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat astăzi, 21 ianuarie 2021, la Craiova că sunt fonduri disponibile pentru un program de sprijin în agricultură, axat pe combaterea deșertificării și pe împădurire.

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

DECIZIE GUVERN! FERMIERII SUNT PE LISTĂ!

21 ianuarie 2021 - 20:46

OFICIAL! Guvernul a stabilit miercuri, 20 ianuarie 2021, prin hotărârea de modificare a HG 1.031/2020, privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, că fermierii, lucrătorii din agricultură şi din industria alimentară de alimente esenţiale intră în etapa 2 a Campaniei de vaccinare împotriva Covid 19, care se desfășoară în prezent.

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: PREGĂTIM UN NOU AJUTOR DE MINIMIS!

21 ianuarie 2021 - 18:50

O NOUĂ SUBVENȚIE PENTRU FERMIERII ROMÂNI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat miercuri, 20 ianuarie 2021, că anul acesta va fi lansat un nou program de ajutor de minimis pentru fermierii români.

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

SUBVENȚII APIA OBȚINUTE MAI MULȚI ANI PE ACTE FALSE!

21 ianuarie 2021 - 17:08

ANCHETA DNA. Procurorii DNA, prin Serviciul Teritorial Craiova, au trimis în judecată doi fermieri, după ce, timp de mai mulţi ani, aceştia au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură mai multe documente false, în urma cărora au obţinut subvenţii agricole. Actele ar fi fost falsificate de unul dintre fermieri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Asa arata cel mai rapid tractor din lume! JCB a stabilit cu acest Fastrac din seria 8000 modificat recordul mondial de viteza pentru un tractor. Se intampla in iunie pe un circuit din Marea Britanie, unde acest tractor a atins viteza de 166,7 km/h! La Agritechnica, a fost una dintre atractii... #JCB#NHR#DLG#AGRITECHNICA

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Gospodina

Gospodina
E rău atunci când soţia nu ştie să gătească... Detalii