1,6 miliarde de euro sunt disponibile pentru plata subvenției pe suprafață! Din această sumă, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a reușit până acum să le plătească foarte puțin fermierilor români: 255 de milioane de euro. Au mai rămas de achitat aproximativ 1,3 miliarde de euro!
Suma virată fermierilor, până la această oră, reprezintă avansul de 54 euro/ha din schema de plată unică pe suprafață (SAPS). De fapt, pentru plata pe suprafață fermierii români ar exercita cea mai mare presiune. Sumele pe care urmează să le încaseze fermierii sunt mult mai mari decât în campania 2014.
Pentru plata subvenției pe suprafață există presiunea cea mai mare și sunt fondurile cele mai mari. Noi, pentru anul trecut, din 1,6 miliarde de euro am plătit doar 255 de milioane de euro. În contul anului trecut sunt sume foarte serioase.
Am ajuns la 170 de euro/ha/an subvenție pentru fermele între 1 ha și 5 ha, iar între 5 ha și 30 ha subvenția este 220 euro/ha/an. Este o subvenție foarte bună, a declarat ministrul agriculturii Achim Irimescu, pentru Realitatea TV.
Nu este prima oară când, într-o intervenție publică, ministrul agriculturii precizează acest cuantum. Șeful de la Agricultură a răspuns prin această declarație fermierilor mari care au spus recent că nu știu pe ce bani să se bazeze, că APIA nu le poate spune cuantumul subvenției pe suprafață.
Pe de altă parte,fermierii au dreptate, acest cuantum al subvenției nu este bătut în cuie. Va fi mai mic sau mai mare în funcție de suprafața eligibilă la plată stabilită de APIA și de numărul de fermieri români eligibili.
Diferența de la 170 euro/ha până la 220 euro/ha este dată de plata redistributivă. Pentru fermele care lucrează până la 5 ha, plata redistributivă este de 5 euro/ha/an. Peste 5 ha și până la 25 ha, plata redistributivă este de 46,75 euro/ha/an.
Indiferent de dimensiunea fermei, plata redistributivă se acordă doar până la limita de 30 ha. Cuantumul plății redistributive a fost anunțat încă de anul trecut de Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Suprafața eligibilă la plată în 2014 a fost 9,8 milioane de hectare. În anul 2015, această suprafață a scăzut cu 270.000 de hectare. 943.454 de fermieri din toată ţara au depus cererea unică de plată anul acesta.Informațiile ne-au fost comunicate de APIA.
La cele 1,6 miliarde de euro, fonduri europene, se adaugă sumele alocate de la bugetul de stat pentru plata ajutorului național tranzitoriu în sectorul vegetal, adică 588,2 milioane de lei și pentru ajutorul național tranzitoriu pe cap de animal, 638,9 milioane de lei pentru bovine și 259 milioane de lei pentru ovine și caprine.
Prin urmare, sumele așteptate de fermierii români sunt mult mai mari și ar ajuta multe ferme aflate în acest moment într-o situație disperată.