Plata pe înverzire nu a intrat în subvenția pe suprafață plătită de APIA, zilele acestea, fermierilor români. Cu această schemă de plată s-au complicat puțin lucrurile, iar dosarele fermierilor nu au fost trecute și prin acest filtru. Ce s-a întâmplat?
Această schemă de plată are o legislație specială. Concret, fermierii trebuie să respecte diversficarea culturilor, să rezerve 5% din exploatația agricolă pentru zona de interes ecologic (ZIE), acel factor de ponderare, să mențină pajiștile permanente. Din acest motiv, în sistemul informatic (IACS) cu care lucrează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie implementat un modul care să corespundă doar acestei scheme de plată. Acest modul nu este funcțional.
În aproximativ 10 zile s-ar putea demara și plata pe înverzire și banii să ajungă la fermieri, spun sursele noastre din conducerea APIA centrală.
Când modulul pentru plata pe înverzire devine funcțional, toate dosarele fermierilor sunt întoarse în sistem, la controlul in batch. Ce înseamnă acest control? Concret și pe înțelesul tuturor, acest control făcut de APIA centrală este o supervizare a tuturor informațiilor introduse în sistem, cu scopul de a descoperi erorile strecurate. La plata pe înverzire, verificarea ar putea descoperi fermieri care nu au respectat regulile impuse.
Plata pe înverzire este 59 euro/ha.
Pentru campania 2015, potrivit APIA au fost depuse 942.889 de cereri unice, prin care s-a solicitat la plată o suprafață de 9.530.489,22 hectare.
APIA plătește în aceste zile, pentru toată această suprafață, următoarele scheme de plată:
Schema de plată unică pe suprafaţă - 79,73 euro/ha
- Plata redistributivă:
• primul interval: 1 - 5 ha inclusiv – 5 euro/ha
• al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha - 51,07 euro/ha
- Plata pentru tinerii fermieri - 19,93 euro/ha
- Plata pentru micii fermieri care au până la 7 ha - maxim 1250 euro
- ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) - 19,19 euro/ha.