SCHIMBĂRI PLATA PE ÎNVERZIRE. Fermierii români trebuie să știe că de la anul vor fi schimbări la plata pe înverzire. Ministrul agriculturii a anunțat marți, 9 august, că va crește procentul pe care fermele trebuie să-l rezerve pentru zona de interes ecologic (ZIE).
Agricultura intensivă ar duce la un ritm amețitor al deșertificării pământului. În noua Politică Agricolă Comună există o schemă de plată care-l obligă pe fermierul român să ia măsuri împotriva deșertificării. Mai mult, fermierii români primesc 59 euro în plus pe hectar la subvenția pe suprafață dacă respectă aceste reguli. Vorbim de cuantumul plății pe înverzire pentru 2015. Este posibil ca suma să se modifice pentru anul 2016. Deocamdată nu se știe. În schimb, ministrul Achim Irimescu anunță că se va modifica una dintre regulile înverzirii.
Sigur, după cum știți la nivel european, în noua Politica Agricolă Comună (PAC) s-a pus problema introducerii înverzirii care presupune ca, până-n 2017, fermele vegetale trebuie să se asigure că procentul de 5% din suprafața exploatație este destinat zonelor de interes ecologic (ZIE) și trebuie lăsat terenul necultivat. Un punct foarte important este că această măsură, de fapt, combate deșertificarea, iar fermierul primește și bani în plus la subvenția pe suprafață. Din 2017, cele 5 procente vor crește la 7 procente, deci sunt perspective și avem soluții pentru combaterea deșertificării, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, marți, 9 august, la Ministerul Agriculturii.
Pentru 2015, pentru ca un fermier să încaseze plata pe înverzire sau greening a fost obligat să respecte trei reguli: diversificarea culturilor, 5% din întreaga suprafață a exploatației agricole să fie rezervate pentru ZIE și să mențină pajiștile permanente.