CÂND FERMIERII CÂȘTIGĂ ȘI STATUL CÂȘTIGĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a expus planul său legat de acordarea subvențiilor agricole. În previziunile pe care le face șeful de la Agricultură, fermierii români ajung să-și încaseze subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în doar 4 luni și să se folosească de acești bani timp de 11 luni.
Pentru achitarea plăților directe cuvenite fermierilor români este disponibilă suma de 1.864,9 milioane de euro, provenită din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar pentru achitarea plăților compensatorii suma de 402,3 milioane de euro, provenită din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR). Plăți directe înseamnă toate subvențiile pe suprafață, pe cap de animal, etc. Din FEADR sunt achitate plățile compensatorii pe măsurile din PNDR 2020 gestionate de APIA, măsura 214, actuala măsură 10 agro-mediu și climă, măsura 11 agricultură ecologică și măsura 13 zone cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice.
Ministrul agriculturii a prezentat în conferința de presă, susținută pe 31 martie, la Ministerul Agriculturii, care este planul său în ce privește acordarea subvențiilor.
Dacă în anul 2016 perioada de acordare a subvențiilor s-a derulat timp de 6 luni, iar perioada pe care au avut-o la dispoziție fermierii să folosească banii a fost doar de 5 luni, în 2017 această perioadă de acordare a subvențiilor este restrânsă la 5 luni și fermierii au la dispoziție 8 luni în care să utilizeze subvențiile în exploatațiile lor agricole.
Pentru 2018, previziunea ministrului agriculturii este chiar mai optimistă. APIA va plăti toate subvențiile în doar 4 luni. Astfel, perioada în care fermierii vor dispune de banii care li se cuvin se întinde ideal la 11 luni.
Acordarea la timp a subvențiilor începând cu luna ianuarie are următoarele efective pozitive: fermierii câștigă pentru că nu se mai împrumută de bani pentru executarea lucrărilor, execută la timp lucrările în câmp, scad costurile de producție, cresc câștigurile fermierilor, pot să scadă prețurile de valorificare, prețurile la consumator și se pot efectua la timp plățile salariale. Și statul câștigă în această ecuație pentru că banii din subvenții se investesc timp de 11 luni și se colectează la timp și integral la bugetul de stat taxele și impozitele, spune Daea.
Până la data de 31 martie 2017, 843.264 de fermieri români aveau decizii de plată pentru a-și încasa subvențiile aferente anului 2016. Suma totală autorizată la plată de APIA, la aceeași dată, este de 2,065 miliarde de euro.