PÂMÂNT DIN BANII DE ARENDĂ! Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a gândit un plan prin care să facă rost de hectarele de teren agricol pe care să le dăruiască tinerilor care vor să devină fermieri. Există lege promulgată de președintele României, Klaus Iohannis, prin care tinerilor li se dă cadou 50 ha de pământ ca să facă agricultură.
Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 22 noiembrie 2016. Pentru rigurozitate, vă spunem că este, de fapt, o modificare a legii 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
Modificarea presupune introducerea unui articol prin care tinerii absolvenți de școli cu profil agricol pot beneficia gratuit de 50 ha de teren cu care să-și înființeze o fermă.
"Concesionarea sau arendarea terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 de hectare, apaținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme; în situația în care suprafețele de terenuri disponibile sunt mai mici decât cele solicitate, se aplică procedura concurențială reglementată de prezenta lege."
Vestea a circulat cu viteza fulgerului, dar norme de aplicare nu sunt, deocamdată. Nu se știe de unde vor răsări aceste hectare de pământ. Șeful de la Agricultură a dezvăluit acum planul prin care ar trebui să se facă rost de aceste hectare care să le fie dăruite tinerilor. Achim Irimescu a redus, între timp, din numărul hectarelor. Dacă în lege scrie 50 ha, în declarația ministrului agriculturii este vorba doar de 5 hectare.
Avem această intenție numai că, din păcate, Administrația pentru Domeniile Statului (ADS) nu a devenit activ pe segmentul acesta. Noi propunem în principiu ca ADS să se implice în procesul de vânzare a terenurilor cu drept de preempțiune, să facă o achiziție de terenuri și să distribuie tinerilor care se stabilesc la țară cinci hectare în folosință cu titlu gratuit.
Am vorbit cu președintele ADS să facem o actualizare la o bună parte dintre contracte pe valoarea redevenței, pentru că sunt contracte foarte vechi, semnate prin 2000, și pentru care se plătesc 100 de lei pe hectar, dar se încasează 180 de euro pe hectar. Este o discrepanță enormă și, atunci, ideea ar fi ca ADS să achiziționeze teren cu diferența de bani pe care urmează să o încaseze crescând valoarea arendei, iar hectarele respective să fie date în folosință gratuită tinerilor care se stabilesc la țară. Ca să faci un proiect de tânăr în agricultură cu 40.000 de euro îți trebuie măcar cinci hectare de teren, a declarat Achim Irimescu, pentru Agerpres.
AGROINFO a solicitat un punct de vedere de la unul dintre cei mai mari și mai respectați fermieri din România. Lucian Buzdugan, președintele Consiliului de Administrație Agricost SRL, care exploatează o suprafață mare arendată de la ADS, 57.000 ha, spune că trebuie ajutați tinerii fermieri români, dar trebuie gândită bine o astfel de soluție astfel încât să fie și posibilă.
Probabil, sunt atât de mulți tineri care vor să ia câte 50 de hectare, încât nu ar ajunge tot pământul României, cred eu. Nu am făcut un calcul, dar ceva e în neregulă. Trebuia să spună așa: tu dacă ai o bucată de pământ, cât face? 2.000 de euro, 3.000, 4.000, eu, stat mai pun 3.000 de euro și ți-o iau, cu 7.000 sigur cedez și i-o dau tânărului. Adică, valori reale, ceva realist, a declarat Lucian Buzudgan, exclusiv pentru AGROINFO.