CAMPANIE DE TOAMNĂ ÎNTÂRZIATĂ. În ultima lună a anului, în multe zone agricole ale ţării, lucrările de sezon sunt întârziate din cauza precipitaţiilor abundente.
Semănăturile de toamnă au ocupat aproape toată luna noiembrie. Acolo unde timpul a fost prielnic lucrului, pe suprafeţele neînsămânţate s-a trecut şi la efectuarea arăturilor adânci.
De asemenea, specialiştii recomandă aplicarea îngrăşămintele minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, în paralel cu verificarea viabilităţii plantelor de cultură. Pe terenurile mai joase, mai ales după fronturile de precipitaţii, trebuie eliminat excesul de apă.
Culturi sub apă
Valul de precipitaţii căzute în lunile autumnale a produs serioase întârzieri în calendarul lucrărilor agricole. Începutul lunii decembrie i-a prins pe fermierii gălăţeni, îndeosebi pe cei din zonele Bădălan şi Dunăre, la evacuarea apei din solele cultivate. „Ne confruntăm cu probleme deosebit de grave; în trei săptămâni ne-a plouat 310 litri/mp. Scoatem apa cu două motopompe de mare capacitate, lucrăm cu opt oameni la săpatul rigolelor pentru scurgerea surplusului de apă, iar staţia de desecare funcţionează non-stop. O altă problemă este ridicarea pânzei freatice până la mai puţin de jumătate de metru de sol; dacă mai era şi Dunărea crescută, atunci eram terminaţi”, ne-a declarat, vizibil marcat, Dumitru Bujoreanu, fermier care exploatează 350 ha de teren în zonă.
În afară de rapiţă, culturile semănate în toamnă sunt întârziate.
Pe larg despre starea culturilor, în revista Ferma, ediţia 1-14 decembrie 2016!
Articol redactat de Marian Muşat