În judeţul Buzău, dintr-un total de circa 250.000 de hectare o suprafaţă de teren agricol de 1025 hectare este cultivată în sistem ecologic.
Anul acesta, au fost cultivate în sistem ecologic 344,7 hectare cu grâu, 166,8 hectare cu porumb, 94,91 hectare cu floarea-soarelui, dar şi 66,72 de hectare plantaţii viticole şi 26,74 de hectare cu pruni. „Agricultura ecologică i-a amploare, dar ceea ce este mai important este că, pe an ce trece, se diversifică plantele cultivate pe aceste suprafeţe, care sunt supuse conversiei doi sau trei ani, după caz, iar producţia obţinută este certificată eco, ceea ce potenţează valoarea terenului”, a declarat directorul Direcţiei Agricole Judeţene Buzău, Marian Grigoraş, pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, pe lângă Staţiunea viti-vinicolă Pietroasele, pe piaţa produselor bio a intrat în acest an un alt jucător important, Staţiunea de cercetare legumicolă din Buzău. „Cunoscuta staţiune de cercetare legumicolă are, în primul an de conversie, o suprafaţă de 2 hectare de teren care va fi cultivată cu plante tradiţionale româneşti, nap, bob, fasole, păstârnac, tomate, dar va produce în sistem eco şi răsaduri din soiurile cele mai valoroase aflate în portofoliul său”, a mai spus Marian Grigoraş.
Un domeniu cu potenţial de creştere este apicultura, care numără, în judeţul Buzău, peste 500 de producători.