SICILIENI SUSPECTAȚI CĂ AU PĂCĂLIT APIA! Au venit din Sicilia, au luat în arendă terenuri din România și au cerut subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Dar nu orice fel de subvenții, sprijinul cuplat pentru tomatele cultivate în câmp. Problema este că sicilienii nu au cultivat nicio roșie. APIA le-a plătit subvenții uriașe pentru pârloagă. Cazul este adus în atenția Comisiei Europene de europarlamentarul român Daniel Buda.
Cartelul sicilian care a încasat subvenții uriașe de la APIA pe niște terenuri lăsate pârloagă a fost deconspirat de jurnaliștii publicației Vice în aprilie 2019.
Italienii - reprezentanți ai firmelor SC Agricultura Renovat SRL, SC Văi Verzi SRL, SC Green Meadows SRL, SC Septel Farm SRL și SC Renașterea Acasă SRL - au luat în arendă, în total, 537 de hectare pe raza a patru localități. Pe toată această suprafață, au declarat la APIA că au cultivat tomate pentru industrializare și au primit, în 2018, 3,9 milioane de lei, adică aproape 850 de mii de euro. Asta deși nu cultivaseră, pe suprafața cât șapte sute de terenuri de fotbal, nici măcar o roșie. (...) Toate cele cinci firme au avut sediul, până la sfârșitul lui 2017, la aceeași adresă din orașul Pantelimon, județul Ilfov. Astăzi, ele apar tot împreună, la o adresă de pe Splaiul Independenței, scria publicația Vice, în aprilie 2019.
Frauda pusă la cale de sicilieni a dus la scăderea sumei pe hectar acordată fermierilor români care cultivă pe bune tomate. Se știe că bugetul alocat pentru plata sprijinului cuplat vegetal se împarte la suprafața cultivată, eligibilă. Astfel, cum italienii au solicitat sprijin cuplat pentru tomate cultivate pe o suprafață de peste 500 de hectare, cuantumul pe hectar s-a dus în jos.
Europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI din Parlamentul European, aduce cazul de fraudare a subvențiilor europene de la APIA România pe masa Comisiei Europene. Pe 9 iulie 2019, europarlamentarul a informat Comisia Europeană despre această fraudă uriașă. Solicitarea europarlamentarului român este publicată pe pagina oficială a Parlamentului European.
În urma unei investigații jurnalistice, a fost semnalat un caz de fraudă legată de subvențiile pentru culturile de roșii din sudul României. Cinci firme deținute de mai mulți italieni din Sicilia au arendat terenuri în Oltenia, declarând ulterior la Agenția pentru Plăți în Agricultură (APIA) că le cultivă cu tomate. În total, s-au plătit 850 000 de euro subvenții pentru culturi de roșii care nu au existat niciodată în realitate.
Autoritățile statului nu au depistat frauda, astfel încât plățile către restul fermierilor români care au cultivat roșii în 2017 au scăzut radical. La plata sprijinului cuplat, banii alocați se împart pe suprafața cultivată. Având în vedere că au fost luate în calcul și 537 de hectare de pârloagă, de pe raza a patru localități din Mehedinți, subvenția pentru roșii a scăzut la sub 1 500 euro/hectar. În timp ce fermele cu capital românesc care produc tomate sunt în prag de faliment din cauza scăderii producției pe fondul intemperiilor și al exporturilor masive, dar și pe fondul altor factori limitativi de dezvoltare, cinci firme deținute de italieni care nu au produs roșii s-au bucurat de sprijinul financiar cuvenit adevăraților cultivatori de roșii.
Care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în vederea asigurării alocării subvențiilor doar către acei fermieri care într-adevăr cultivă terenurile?