Sfârşitul lunii mai şi primele trei săptămâni ale lunii iunie, deosebit de bogate în precipitaţii, ar putea influenţa negativ calitatea producţiei de grâu din Europa, în special în Franţa şi Germania. Acesta este avertismentul analiştilor francezi de la Strategie Grains.
Invocând condiţiile meteo nefavorabile, previziunea privind producţia franceză de grâu a fost redusă cu 1,3 milioane de tone.
În mod independent, consultanţii de la Agritel apreciază că „în Franţa şi în Europa, în general, ploile, încă prezente în mare măsură, au crescut preocuparea prind efectele negative ale apariţiei bolilor". Cu toate acestea, sunt de aşteptat randamente bune în statele din est (România) şi din sud (Spania), pentru care au crescut previziunile privind producţia de grâu. Agritel menţine estimarea privind o producţie de 146,7 mil. tone de grâu în UE.
Potenţialele probleme de calitate a grâului din UE ar putea complica accesul la unele pieţe, în special din Africa de Nord, care sunt de obicei clienţii cheie pentru exporturile de grâu din Franţa.
Strategie Grains estimează că Franţa va exporta (în afara UE), în sezonul următor, 11,6 mil. tone de grâu de panificaţie, cu 1,5 mil. tone mai puţin decât a apreciat în raportul din luna mai. În sezonul 2015/2016, FranceAgriMer raportează că Franţa a exportat 12,4 mil. tone de grâu.
Strategie Grains apreciază că exportul UE de grâu moale pentru sezonul următor va fi de 29,9 mil. tone, cu 800 mii tone mai puţin decât a estimat în raportul precedent. Pentru actualul sezon 2015/16, exportul de grâu al UE este estimat la 31,2 mil. tone.
În data de 16 iunie a.c., Uniunea Europeană a anunţat că a mai acordat licenţe de export pentru încă 870 mii tone de grâu moale, aducând astfel totalul exporturilor UE în sezonul 2015/16 la 30,1 mil. tone, cu 2% sub volumul de licenţe eliberate până la aceeaşi dată în sezonul trecut.
Comisia Europeană estimează că exporturile de grâu moale ale UE vor ajunge la 31,3 milioane tone în sezonul 2015/16 şi la 30,3 milioane tone sezonul următor (2016/2017).
Grâul de panificaţie cu livrare în decembrie 2016 era cotat la bursa MATIF (Paris) la 168,50 euro/tonă (17 iunie a.c.).
În ceea ce priveşte porumbul, Strategie Grains estimează că se va obţine o producţie de 62,7 mil. tone, la nivelul statelor UE, cu 9% mai mult decât s-a realizat anul trecut în condiţii de secetă.
De asemenea, producţia de orz a UE este estimată în creştere cu un procent faţă de recolta de anul trecut, ajungând la un total de 62,5 milioane tone.
Citeşte mai multe despre piaţa agricolă mondială în revista Ferma, 1-31 iulie 2016!