UNII CONTROVERSAȚI, ALȚII CONDAMNAȚI. Mari fermieri români suspectați că au recurs la practici ilegale pentru a pune mâna pe subvenții europene au încasat anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sume uriașe în contul Campaniei 2017. Sunt în topul celor mai mari beneficiari de subvenții. Unul dintre acești fermieri a și fost recent condamnat la închisoare pentru fraudarea banilor europeni.
APIA Ialomița a prezentat clasamentul celor mai mari beneficiari de subvenții din județ. Din clasament nu lipsesc fermierii Ștefan Poienaru și Viorel Nica, suspectați de practici ilegale făcute tocmai cu scopul de a pune mâna pe subvenții de sute de mii de euro.
SC Agrofam Holding SRL Fetești care-i aparține lui Ștefan Poienaru exploatează suprafața de 4.773 ha și a încasat de la APIA subvenții pe suprafață în valoare totală de 6,6 milioane de lei, scrie Ziarul Independent. Paradoxal, dar fermierul Ștefan Poienaru tocmai a fost condamnat în primă instanță de Tribunalul Călărași la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru practici ilegale în ceea ce privește obținerea subvențiilor agricole. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată pentru că a fraudat bugetul Uniunii Europene cu 4 milioane de lei, în încercarea de a beneficia de un ajutor financiar cu care dorea să achiziționeze echipamente agricole. Fiica sa, Văleanu Traicu Maria Ecaterina a fost condamnată, în același dosar, la o pedeapsă de 3 ani și 2 luni cu suspndare. Pe lângă pedepsele primite, cei doi trebuie să restituie Agenției de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) suma de 3,8 milioane de lei.
Viorel Nica (stânga) și Ștefan Poienaru (dreapta)
Ștefan Poienaru ar mai fi anchetat de DNA într-un dosar în care ar fi suspectat, de data aceasta, că ar fi obținut ilegal subvenții de la APIA.
Al doilea fermier controversat din lista celor mai mari beneficiari de subvenții agricole din județul Ialomița este Viorel Nica. Acesta este proprietarul Agrichim SRL Fetești și a încasat 4,4 milioane de lei pentru o suprafață de 3.495 ha, susține APIA, citată de aceeași sursă.
Viorel Nica s-a aflat în 2016 în miezul unui scandal, suspectat fiind că a declarat în fals că practică agricultura ecologică tocmai pentru a încasa de la APIA subvenții uriașe pe hectar. Ministerul Agriculturii a descoperit la un control că nici vorbă de agricultură ecologică și că fermierul chiar a folosit pesticide, substanțe interzise, pentru tratamente aplicate așa-ziselor culturi ecologice. Fermierul a fost obligat să returneze cele 1,3 milioane de euro pe care le-a primit. Sancțiunea a contestat-o în instanța de judecată.