Riso Scotti a ajuns lider de piaţă într-un segment de piaţă reinventat în România, de către italieni: producţia de orez.
„Proiectul Dunărea”, aşa cum este numită in-house investiţia companiei italiene Riso Scotti în România, a îngropat deja 40 de milioane de euro. Doar că de această dată termenul „îngropat” nu are conotaţii negative: până la urmă, ca orice investiţie în agricultură, totul începe cu îngroparea seminţelor.
Creşte ca din apă
Prima sămânţă de orez italian Riso Scotti a fost semănată în Lunca Dunării în anul 2005, iar astăzi compania are vânzări de peste 17 milioane de euro şi planuri de dublare a afacerii.
Vorbim aici strict despre România, pentru că operaţiunile companiei mamă se desfăşoară în principal în Italia şi India, generând vânzări de 257 milioane de euro în 2010. Ca o paranteză, Riso Scotti produce orez doar în România, în Italia şi India fiind doar trader şi procesator.
Fără concurenţă...
Este drept că, atunci când au venit în România, italienii de la Riso Scotti au găsit o piaţă aproape virgină în ceea ce priveşte producţia de orez. De la circa 50.000 de hectare cultivate cu orez înainte de 1989, în 2003 abia dacă mai exista un procent din vechile plantaţii, iar despre altele noi nici nu se punea problema.
Iniţial italienii le-au propus românilor aceeaşi procedură de colaborare ca şi cu cei din peninsulă, adică să lucreze cu fermierii locali, care să cultive orez, iar Riso Scotti să preia producţia, să o prelucreze şi să o ambaleze.
Această iniţiativă nu a fost însă acceptată de fermierii noştrii: „Românii fug de agricultură de parcă ar fi ceva rău să fii fermier”, spune Marzio Andrea Olgiati, CEO al Riso Scotti Danubio, principala companie din cadrul grupului italian care îşi desfăşoară activitatea în România, potrivit Monez Expres.ro.
Astfel au început italienii investiţiile în orez pe câmpiile roditoare ale ţării noastre. Acum au 11.000 de hectare, din care 6.000 sunt cultivate cu orez, iar în următorii cinci ani suprafaţa deţinută de compania italiană ar trebui să ajungă la 15.000 de hectare.
Pe termen lung, Marzio Andrea Olgiati spune că această suprafaţă va fi dublată. „România poate să ajungă unul dintre cei mai mari producători de orez din Europa pentru că are toate condiţiile: teren plat, apă din belşug şi o climă bună”, explică managerul general al Riso Scotti Danubio de ce pariul italienilor este pe România.